POBRAO BI SIMPATIJE SVIH: Posle skandala sa plagiranjem kune za kovanicu evra, grupa hrvatskih građana sad predlaže DALMATINCA
Foto: Faustino Carmona Guerrero / Alamy / Alamy / Profimedia

zanimljiva inicijativa

POBRAO BI SIMPATIJE SVIH: Posle skandala sa plagiranjem kune za kovanicu evra, grupa hrvatskih građana sad predlaže DALMATINCA

Hrvatska -

Grupa hrvatskih građana predložila je, posle skandala sa dizajnom evrokovanice, umesto kune na novčiću od jednog evra bude pas dalmatinac.je

Književnica Aida Bremer na Fejsbuku je objavila da je, zajedno sa nekoliko desetina građana, od Hrvatske narodne banke (HNB) zatražila da se umesto kune na kovanicu evra stavi pas dalmatinac.

- Obraćamo Vam se kao grupa građana okupljena oko ideje da se na kovanicu od 1 evro sada, kada je već došlo do promene, ne stavi kuna nego pas dalmatinac.

Uverenja smo da je pas dalmatinac iz puno razloga prepoznatljiv i zanimljiv znak, što nije zanemarivo ni kad razmišljamo o turizmu kao važnoj grani privrede, a koja zavisi i od autentičnih i snažnih simbola.

"Dalmatinac je međunarodno priznata autohtona hrvatska pasmina", poručili su potpisnici peticije.

Dalje navode da su dalmatinca "trgovci i poklisari slavne Dubrovačke Republike, tog velikog uzora i primera dobre vladavine, poklanjali kao diplomatski dar i znak dobre volje po celom svetu".

- Na skulpturama i slikama dubrovačkih umetnika iz ranijih stoleća može se videti motiv psa dalmatinca, što ga čini i vrednim delom hrvatske kulturne baštine.

Naš je argument i njegova izrazito simpatična pojava. Uvereni smo da bi kovanica sa likom psa dalmatinca naišla na ogromne simpatije dece i mladih, ali i mnogih starijih građana širom Evropske unije, navode u objavi.

Potpisnici navode i da se problem sa izborom kovanice sa kunom, koji je postao međunarodno vidljiv i koji je naneo štetu reputaciji Hrvatske, može "jednostavno otkloniti promenom motiva na kovanici".

- Hrvatska kovaonica novca već je 2021. izradila prve srebrnjake i zlatnike sa likom psa dalmatinca, tako da ova ideja i nije toliko neobična, a mi se nadamo da je uverljiva i da će se i Vama svideti, stoji u objavi.

Skandal sa kovanicom nastao je kada se saznalo da je dizajner pobedničkog motiva kune plagirao fotografiju škotskog fotografa. Dizajner se danas povukao iz takmičenja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track