Najnovije vesti

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA ZBOG PUTINA SKINULA ČAJKOVSKOG: Solidarnost sa Ukrajinom!
Foto: Shutterstock

zanimljivost

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA ZBOG PUTINA SKINULA ČAJKOVSKOG: Solidarnost sa Ukrajinom!

Hrvatska
12:21h

Zagrebačka filharmonija skinula je sa večerašnjeg programa koncerta u dvorani "Vatroslav Lisinski" niz kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Upravnik filharmonije Mirko Boch rekao je da će se "na taj način izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umetnicima". Italijanski capričo, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 biće zamenjeni delima drugih kompozitora.

"Juče smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osećali, shodno tome promenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri širom sveta. Mi smo umetnici, ne možemo se nikako drugačije boriti nego muzikom" rekao je Boch za Jutarnji list.

On je dodao da je ideja utanačena sa šefom dirigentom Davidom Runcom, Poljakom kog je situacija u Ukrajini veoma uznemirila. "U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovek čoveku najbolji prijatelj. Naše misli su sa onima koji žele mir u ovom teškom vremenu", poručio je Boch.

Zagrebački HNK objavio je da je koncert Ruska serenada, planiran za 6. mart, otkazan ali se za sada ne zna da li iz solidarnosti sa Ukrajinom ili iz tehničkih razloga.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja