NISMO MI PLAĆENICI, TO JE RUSKA PROPAGANDA: Hrvat objašnjava zašto se bori u neonacističkom ukrajinskom odredu Azov!
Foto: Reuters, Profimedia

šta reći

NISMO MI PLAĆENICI, TO JE RUSKA PROPAGANDA: Hrvat objašnjava zašto se bori u neonacističkom ukrajinskom odredu Azov!

Hrvatska -

Dvojica Hrvata objasnila zašto će se boriti u neonacističkom odredu Azov.

Trenutno se vode žestoke borbe oko aerodroma u Kijevu. Artiljerija udara po perimetru oko aerodromskog kompleksa i na taj način Rusi žele da obezbede da ukrajinske borbene snage ostanu odsečene, kaže nam hrvatski borac iz Kijeva, kaže jedan od njih za Jutarnji list.

Od ranog jutra na ulicama Kijeva čuju sirene hitne medicinske pomoći koje prevoze ranjene vojnike i civile u bolnicu.

On se pre nekoliko dana pridružio ukrajinskim odbrambenim snagama. Njegovi motivi, kako nam je rekao, nisu samo politički, u smislu da želi da pomogne ukrajinskom narodu u borbi, već ulaze i u sferu porodice.

Radi bezbednosti i zaštite članova njegove porodice, ne otkrivamo identitet našeg sagovornika iz Kijeva.

Uskoro će mu se pridružiti i prijatelj Matija Dragišić Gile. Reč je o veteranu koji se već dve godine (2014. i 2015.) borio u Ukrajini kao pripadnik bataljona Azov u ​​istočnom delu zemlje oko Mariupolja.

– Da, na putu sam za Ukrajinu i uskoro ću se pridružiti ukrajinskim jedinicama, tačnije Međunarodnom bataljonu, nazovimo ga Ukrajinska legija stranaca, koja već ima dobrovoljce iz cele Evrope, pa i iz ostatka sveta – potvrdio je Matija Dragišić Gile.

Inače, oba ova dobrovoljca su lično uključena u ukrajinski rat, na sopstvenu odgovornost i svesni rizika koji preuzimaju, a bez ikakvog kontakta sa hrvatskim vlastima.

Tvrdnje da su i oni i drugi strani borci u Ukrajini „plaćenici“ smatraju se smešnim i isključivo „proizvodom ruske propagandne ratne mašinerije“.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track