00:36

Zagreb: Eksplozija napravila krater prečnika tri metra i uznemirila građane

IZGUBILI KONTRLOU

NATO RADARI ZAKAZALI?! BESPILOTNA LETELICA TU-141 PROŠLA POLA EVROPE I PALA U ŠIRI CENTAR ZAGREBA Ko je lansirao STRIŽ?!

Hrvatska -

Snažna eksplozija potresla je Zagreb u četvrtak uveče nešto posle 23 časa. Građani su uznemireni izašli na ulice, studenti iz obližnjeg Studentskog doma na Jarunskoj cesti. Pronađena je rupa, delovi od nečeg što je ličilo navodno na avion kao i jedan crveno-beli padobran.

Uviđaj je trajao do zore, a navodno prema izjavama hrvatskih medija na pojedinim delovima letelice vidi se crvena petokraka i natpisi na ćirilici. Pojedini specijalizovani mediji utvrdili su da je u pitanju najverovatnije strategijska bespilotna letelica Tu-141 Vr Striž.

Tupolev Tu-141, Tu-141, Tupolev
foto: Profimedia

Hrvatski mediji prenose nezvanične informacije da se na letelici vide crvena petokraka kao i ćirilična slova.

To ukazuje na verovatnoću da iako je ruska vojska povukla ove izviđače iz operativne upotrebe, ona ih je ponovo vratila i da su korišteni najverovatnije u izviđanju zapadnog dela Ukrajine uz granicu sa Mađarskom i Poljskom i da je u jednom trenutku letelica nastavila put preko Mađarske do Zagreba.

Međutim, ne treba isključiti i verovatnoću da je ova bespilotna letelica Ukrajinska, a ne ruska i da je u jednom trenutku i ona iz nekog razloga otkazala poslušnost.

Tupolev Tu-141, Tu-141, Tupolev
foto: Profimedia

Prema nepotvrđenim informacijama, par kilometara od mesta pada letelice nađen i padobran sa snimkom.

Tupolev Tu-141, Tu-141, Tupolev
foto: Profimedia

Ono što je zanimljivo u celoj priči jeste, kako je ova izviđačka bespilotna letelica stigla do Zagreba. A ono što je najviše zanimljivo jeste da je ova besiplotna letelica prošla neopaženo kroz čitav sistem osmatranja i upozoravanja NATO i pala u širi centar Zagreba.

00:36

Zagreb: Eksplozija napravila krater prečnika tri metra i uznemirila građane

VR-2 Striž/Tu 141

Koncern Tupovljev koji je poznat po proizvodnji strategijskih bombardera napravio je i strategijsku bespilotnu letelicu "jastreb" dometa 3.800 km. U pitanju je izviđačka besiplotna letelice. Plan Tupovljeva bio je da se napravi letelica koja bi izvodila osmatračke letove na Zapadu, iza "Gvozdene zavese" u dubini teritorije NATO.

Verzija Tu-141 koristi se za operativno izviđanje i lansiral se sa posebne prikolice TOU-141. Osim letelice i lansera postoji i transportno vozilo TZM-141, sistem za kontrolu TPU-141 i stanica ya obradu i dešifrovanje informacija POD-3.

Bivša Sovjetska armija imala je u svom naoružanju čak 152 ovakve letelice. Posle raspada SSSR-a one su ostale u naoružanju ruske, ali i ukrajinske vojske, s tom razlikom, što su ovu stratešku bespilotnu letelicu Rusi izbacili iz operativne upotrebe pre skoro nešto više od 10 godina. Da li su je zbog invazije ponovo vratili u operativnu upotrebu nije poznati, iako ta opcija postoji.

Taktičko Tehnički podaci

Konstruktor OKB Opit ( ANTK Tupovljev)

Proizvođač: Voronježki avijacijski zavod

Namena: Izviđačka bespilotna letelica

Pogon: Turbomalzni motor KR-17A potiska 19,6 kN

Dimenzije:

dužina 14,33m; razmah krila 3,87 m; visina 2,43 m

Performanse:

dolet 1.000-3.800 km; visina leta 50- 6000 m, optimalna visina leta 2.000 m, brzina leta 950-110 kilometara na čas

U naoružanju Sovjetske armije od 1976, a serijska proizvodnja tekla je od 1978-1983 godine. Preostale letelice međusobno su razdelile Rusija i Ukrajina.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja