DRON KOJI JE PAO U ZAGREBU BIO NAORUŽAN? Pronađena crna kutija! Vojni stručnjak veruje da je nosio eksploziv!
Foto: Facebook video prtscr / Index.hr

hrvatski mediji

DRON KOJI JE PAO U ZAGREBU BIO NAORUŽAN? Pronađena crna kutija! Vojni stručnjak veruje da je nosio eksploziv!

Hrvatska -

iz olupine bespilotne letelice koja se srušila na Jarunu u Zagrebu danas poslepodne je pronađena crna kutija.

Delimično je oštećena, ali bi trebalo da da podatke o letu i radu raketnog motora, rekao je za HRT brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odeljenja Vojne policije GS OSRH.

"Pristupili smo uviđajnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo radili operaciju oka. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čiji su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još u trupu letelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crna kutija – deo podataka će se saznati iz nje na osnovu veštačenja ", rekao je Kovačević.

On je ukazao i na to da se sumnja da je u letelici bio i eksploziv.

"Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti - rekao je Kovačević i pojasnio da kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv se ne koristi pa se pretpostavlja da je imala drugu namenu".

"Georadar je danas napravio snimak i kroz snimak ćemo dobiti konačne podatke", rekao je.

S čitanjem kutije baviće se, kaže, vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, uključiće se i stručnjaci s Fakulteta mašinstva, naučnici, a nije isključena saradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu.

"Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovičem o jučerašnjem incidentu s dronom u Zagrebu", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

"Složili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji i da zajednički radimo na utvrđivanju činjenica", poručio je Stoltenberg. Plenković je ranije zatražio od Stoltenberga da NATO sprovede istragu o letu i padu drona na teritoriju Hrvatske.

Veruje se da je dron stigao iz Ukrajine preko Rumunije i Mađarske.

Kurir.rs/24Sata.hr

Bonus video:

00:32

NATO dovlači oružje na aerodrom kako bi pomogli Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track