NEĆE ČEKATI U REDU DA BI PROŠLI KONTROLU: Hrvatskim građanima olakšan ulazak u SAD
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

SPORAZUM

NEĆE ČEKATI U REDU DA BI PROŠLI KONTROLU: Hrvatskim građanima olakšan ulazak u SAD

Hrvatska -

Hrvatska i Sjedinjene Države potpisale su u ponedeljak sporazum o ulasku Hrvatske u program Global Entri, koji će nekim hrvatskim državljanima omogućiti povlašćeni ulazak u Sjedinjene Države.

Hrvatska je postala tek četvrta evropska zemlja kojoj je to uspelo. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović istakao je da se radi o "ubrzanoj proceduri koju Amerika daje samo onim državama i onim sistemima sa kojima je uspostavila taj nivo poverenja".

Reč je o programu američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost koji omogućava ubrzani prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Takvi putnici neće "morati da čekaju u redu" da bi prošli kontrolu, rekao je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan.

On je dodao da potpisivanje ovih sporazuma sa Hrvatskom „signalizira nivo poverenja koje imamo u naše hrvatske partnere i nivo strateškog odnosa koji razvijamo sa Hrvatskom i nivo prijateljstva“.

Vašington je takav sporazum potpisao sa još samo tri evropske zemlje - Nemačkom, Velikom Britanijom i Švajcarskom, dok od oktobra prošle godine hrvatski državljani mogu da putuju u Ameriku bez vize na turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

"Ovo je veliki zalog naše buduće saradnje, suočavamo se sa mnogim izazovima. Rat u Ukrajini, sve ono što nose moderne pretnje, ali zato imamo službe koje svakodnevno sarađuju, službe svakodnevno razmenjuju informacije i zajedno se bore. Da se borimo u svetu puni smo izazova da sačuvamo ono što nam je najvrednije, a to je naš način života“, rekao je Božinović i dodao da je ovo 12. sporazum potpisan sa SAD u poslednjih pet godina.

Pored Global Entri sporazuma, Božinović i Eskobar potpisali su i sporazum o Partnerstvu za obrazovanje (PFE), kojim će se ojačati sposobnosti policije u Hrvatskoj i regionu u borbi protiv transnacionalnog kriminala i terorizma. ž

„Radujemo se još većem partnerstvu u otkrivanju, opstrukciji i odvraćanju transnacionalnog organizovanog kriminala i terorističkih aktera na Zapadnom Balkanu“, rekao je specijalni izaslanik SAD za region.

U Zagrebu se sutra održava Hrvatsko-američki forum povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track