HRVAT KOG SU ZAROBILI RUSI POSLAO PORUKU PORODICI: Živ sam i nadam se da će tako i ostati! EVO ŠTA JE JOŠ REKAO (VIDEO)
Foto: Facebook / Vjekoslav Prebeg

BITKA U MARIUPOLJU

HRVAT KOG SU ZAROBILI RUSI POSLAO PORUKU PORODICI: Živ sam i nadam se da će tako i ostati! EVO ŠTA JE JOŠ REKAO (VIDEO)

Hrvatska -

Zagrepčanin Vjekoslav Prebeg (40), koji je zarobljen od strane ruskih snaga tokom borbi u Mariupolju u Ukrajini, poslao je video poruku svojoj porodici u kojoj je otkrio kako je i kako se Rusi odnose prema njemu.

- Dobro sam, hrane me, nisam žedan, nisam na hladnome, toplo mi je, spavam na krevetu. I generalno, zasad je sve u redu i nemojte se brinuti. Živ sam i nadam se da će tako i ostati - kazao je u videu hrvatski plaćenik, prenosi zagrebački Jutranji list.

Jutarnji list je do ovog ekskluzivnog video zapisa došao pošto je kontaktirao ruskog novinara Romana Kosareva, koji je pričao s Prebegom za rusku državnu televiziju RT.

Novinar Kosarev kazao je da zasad ne može ništa više reći o zarobljenom Hrvatu bez odobrenja pres službe, ali je dodao da je snimio video u kojem je poruka za njegovu porodicu, pa je Jutarnjem listu prosledio taj snimak u kojem Prebeg, kako zaključuju, "prilično bojažljivo govori da je zasad dobro".

Vjekoslav Prebeg, u razgovoru za RT je rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju i tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tokom pokušaja bekstva iz opkoljenog grada.

Vjekoslav Prebeg
Vjekoslav Prebegfoto: Printscreen Facebook

Inače, kako je Jutarnji list saznao od njegovih bliskih prijatelja, Prebeg je odrastao na zagrebačkoj Knežiji, njegov otac bio je u Domovinskom ratu o od malena je planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u hrvatskoj elitnoj brigadi "Tigrovi" proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju pa je odlučio da napusti njihove redove i ode dalje. Pre otprilike godinu i po dana otvorila mu se prilika da se priključi marincima u Ukrajini, što je i učinio.

1 / 5 Foto: Foto Printscreen Twitter

Jutranji list navodi da je Prebeg u Ukrajinu nije otišao kao plaćenik, već na ugovor te da mu je navodno plata iznosila oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i devojku s kojom je živeo.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track