KOMŠIJAMA STIŽE RADIOAKTIVNI OTPAD A NE ZNAJU GDE ĆE SA NJIM Hrvatska mora da preuzme svoj deo iz Krškog a propale 4 javne nabavke
Foto: Printscreen/ Youtube

hrvatska

KOMŠIJAMA STIŽE RADIOAKTIVNI OTPAD A NE ZNAJU GDE ĆE SA NJIM Hrvatska mora da preuzme svoj deo iz Krškog a propale 4 javne nabavke

Hrvatska -

Hrvatska mora da preuzme svoj deo radioaktivnog otpada iz nuklearke u Krškom, a godinama ništa nisu uradili sa izgradnjom Centra za otpad.

Više od dve godine nakon zvanične objave javnog konkursa, još nije započeta izrada ključne dokumentacije za uspostavljanje budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u prostorima bivše vojarne Čerkezovac.

Naime, kako prenosi Telegram.hr, javna nabavka za studiju uticaja na okolinu, studiju izvodljivosti i ostale bezbednosne analize dosad je poništena čak četiri puta.

Problem je što do 2025. Hrvatska mora da preuzmei svoj deo nisko i srednje radioaktivnog otpada iz nuklearke u Krškom, a postoji mogućnost da studija uticaja na okolinu, kad bude urađena, pokaže da lokacija Čerkezovac nije odgovarajuća.

Hrvatska na nacionalnom nivou nema rešeno pitanje zbrinjavanja domaćeg nisko i srednje radioaktivnog otpada. Takav višedecenijski nemar, navodi portal, trajao bi ko zna koliko da pre nekoliko godina nisu propali pregovori sa Slovenijom o zajedničkom skladištenju otpada iz nuklearne elektrane u Krškom.

Hrvatska je bila primorana da pronađe rešenje i odlučila se za bivšu kasarnu Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja se decenijama spominje kao potencijalna lokacija, ali to još uvek nije potvrđeno. Štaviše, i dalje ne postoji kompleksna dokumentacija.

Posao izrade, procenjuju u Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, vredan je oko 11 miliona kuna.

Konkurs je objavljen još 23. aprila 2020. godine i četiri puta su odbačene prijave zbog čega je Fond krajem prošle godine odlučio da angažuje konsultante-savetnike, ali ni taj konkurs nije propao.

Budući da se čeka rasplet petog konkursa - Fond je za posao izabrao grupu ponuđača na čelu s Ekonergom - ali su se i tu žalili, mogle bi da prođu nedelje ili meseci dok se ne krene sa izradom dokumentacije za Centar.

U slučaju da se izbor lokacije pokaže kao problematičan, tražiće se nova lokacija, rekao je za RTL direktor Fonda Hrvoje Prpić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track