DUBROVNIK VIŠE NIJE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ S trona ga je bacio jedan popularni grad na Jadranu
Foto: Shutterstock

cene idu u nebesa

DUBROVNIK VIŠE NIJE NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ S trona ga je bacio jedan popularni grad na Jadranu

Hrvatska -

Grad Dubrovnik više nije najskuplji grad za život u Hrvatskoj, a s trona ga je po pisanju portala Numbeo koji prati troškove života u gotovo svim gradovima svijeta svrgnuo Zadar, javlja RTL.

- Šta je? Zar nije Dubrovnik? Split? Ja to u stvari ne mogu ni da primetim, jer živim ovde. Skupo je, zaista je skupo. Ako odem na pijacu, ako odem u prodavnicu, cene su stravično skočile, rekla je Sanja Grgina iz Zadra, prenosi RTL.

- Gosti primećuju, naročito oni koji dolaze sa nemačkog govornog područja, a to se odnosi najviše na Nemačku i Austriju da cene u Zadru, odnosno u Hrvatskoj koštaju isto, pa čak i skuplje nego kod njih, rekla je Vlatka Pehar.

Troškovi stanovanja viši nego u Zagrebu

Prodavac na pijaci u Zadru svedok je pada kupovne moći.

- Slabe su plate, slabe penzije, jadni ljudi nemaju, oni se bore. Ja sam tu na pijaci, pa vidim koliko čovek ima novaca da bi kupio neki artikl. I moraš da mu popustiš, pa kako bilo, objašnjava Željko Jurjević, prodavac na pijaci.

Troškovi stanovanja u Zadru su 22 odtsto viši nego u Zagrebu, a 10 i po posto su veći i troškovi ukupnog života za četveročlanu porodicu.

Ako gledamo listu najskupljih gradova, na prvom mestu je Zadar, na drugom Dubrovnik, sledi Zagreb, Rijeka, pa Split.

- Živeti na obali je na neki način postao luksuz. Odnosno za sve one koji žive samo od svog rada. Taj realni dohodak je sve manji, i manji, i manji. Tako da u tom slučaju za nas obične građane zaista situacija nije laka, smatra Jurica Bosnar sa Odeljenja za ekonomiju Univerziteta u Zadru.

Rasla cena kvadrata

Turizam je zaslužan i za povećano ulaganje u nekretnine i izgradnju stambenih zgrada. Zadarski kvadrati nisu skuplji od dubrovačkih ili splitskih, ali cene brzo rastu.

Gledano unazad zadnjih 5 godina cene kvadrata u Zadru je godišnje rasla od 200 do čak 350 evra, tako da su sada cene prosečnog kvadrata oko 2500 evra, pa i više.

Kurir.rs/Danas.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja