VELIKA BRUKA HRVATSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Prvo probili zvučni zid, a sat vremena kasnije obavestili građane Zagreba!
Ilustracija, Foto: Wikipedia

drama

VELIKA BRUKA HRVATSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Prvo probili zvučni zid, a sat vremena kasnije obavestili građane Zagreba!

Hrvatska -

U subotu u 12.17 Zagrebom i okolinom odjeknuo je snažan zvuk poput eksplozije. Mnogi građani su se zabrinuli, a neki su čak uneli izveštaj u aplikacije za zemljotrese. Zagrebački vatrogasci potvrdili su da je reč o probijanju zvučnog zida.

Pre probijanja zvučne barijere oglasile su se sirene, što je dodatno uznemirilo građane. Međutim, uobičajeno je za svaku prvu subotu u mesecu.

„Javni alarm se proverava svake prve subote u mesecu u 12 časova. Redovna provera ispravnosti sistema javnog upozorenja vrši se svake prve subote u mesecu u 12.00 časova oglašavanjem znaka „prestanak opasnosti“ kojim se kontroliše funkcionalnost sistema javnog upozorenja, au isto vreme obučava rad sistema i proverava efikasnost potpisanih protokola sa elektronskim medijima“, stoji na stranicama Civilne zaštite RH.

Na stranicama Ministarstva odbrane, gde se inače objavljuju najave o mogućem probijanju zvučne barijere, nema informacija za građane. Poslednje saopštenje objavljeno je 24. juna. Kasnije su kontaktirali Ministarstvo, ali „debelo” nakon što je razbijen zvučni zid.

„U okviru zadataka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. lovačke eskadrile 91. krila izvode letove u subotu, 2. jula 2022. godine, od 12 do 14 sati, pri čemu je razbijanje može se očekivati zvučna barijera".

"Sve aktivnosti se izvode u područjima propisanih zona letenja u skladu sa propisima i pravilima kojima se uređuje korištenje zračnog prostora u Republici Hrvatskoj".

"Letovi se obavljaju na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na nadmorskoj visini iznad 10.000 metara, uz poštovanje svih mera sigurnosti".

"Molimo građane za razumevanje”, saopštili su iz Ministarstva.

Kurir.rs/Nacional.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track