U HRVATSKOJ SADA I OČEVI MOGU NA "PORODILJSKO" ODUSTVO: Ovo su svi detalji izmenjenog zakona o porodici
Foto: Shutterstock

od 1. avgusta

U HRVATSKOJ SADA I OČEVI MOGU NA "PORODILJSKO" ODUSTVO: Ovo su svi detalji izmenjenog zakona o porodici

Hrvatska -

Izmeneni Zakon o podršci porodici u koji je uvedeno novo pravo - očinsko odsustvo za zaposlene i samozaposlene roditelje - stupa na snagu za desetak dana, tačnije 1. avgusta.

Novo pravo, "očinski dopust", uvodi se za zaposlene i samozaposlene roditelje u Hrvatskoj u trajanju od 10 radnih dana za jedno dete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više dece.

Pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest meseci života deteta, a otac ga koristi nezavisno od radnopravnog statusa majke, prenose hrvatski mediji pisanje Hine.

Svrha ovog odsustva je da se omogući veća uključenost očeva u staranje o deci.

Za vreme korišćenja odsustva, plata će se isplaćivati u punom iznosu.

Zakonom je povećan i najviši iznos plate koja se isplaćuje za vreme "porodiljskog", za za prvih šest meseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam meseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plate iznosi 100 posto osnovice za naknadu plate utvrđene prema propisima o obaveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5 posto budžetske osnovice odnosno 7.500 kuna, umesto ranijih 170 posto, odnosno 5.654 kuna.

Povećana je i nadoknada plate tokom korišćenja prava na roditeljsko odsustvo u polovini punog radnog vremena na 110 posto, odnosno 3.659 kuna, umesto ranijih 2.328 kuna.

Navedeno povećanje odnosi se na roditeljsko odsustvo koje se koristi kao pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorišćenog roditeljskog odsustva i to za prvo i drugo rođeno dete kao i za odsustvo o brizi za više dece.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track