KOLIKO KOŠTA 7 DANA LETOVANJA U HRVATSKOJ? Četvoročlanoj porodici samo za gorivo treba 120 evra, a tu tek stvari kreću...
Foto: Shutterstock

leto u hrvatskoj

KOLIKO KOŠTA 7 DANA LETOVANJA U HRVATSKOJ? Četvoročlanoj porodici samo za gorivo treba 120 evra, a tu tek stvari kreću...

Hrvatska -

Hrvatski sajt net.hr napravio je "simulaciju" kako bi utvrdio koliko košta letovanje za četvoročlanu porodicu koja u špicu sezone letuje na Braču, u privatnom smeštaju do kog stiže svojim prevozom.

Kako je hrvatska turistička ponuda okrenuta i podređena stranim gostima i prosečnoj nemačkoj, češkoj ili poljskoj porodici nije problem da plati 2000 evra za sedmodnevni boravak u hotelu, hrvatskim građanima je njihovo more sve udaljenije, iz leta u leto.

Podaci Eurostata pokazuju da više od polovine građana Hrvatske (51,3 posto) starijih od 16 godina nisu u mogućnosti da priušte sebi sedam dana letovanja, odnosno godišnjeg odmora van mesta gde žive.

Hrvatski sajt je ugrubo izračunao koliko će domaće (avan)turiste ovoga leta koštati sedam dana odmora na hrvatskoj obali. Izabrali su za simulaciju roditelje i dvoje maloletne dece i Brač zbog troškova prevoza trajektom, ali i činjenice da nije ni među najskupljim, a ni najjeftiijim ostrvima.

Ispostavilo se da za apartman na ostrvu, porodica mora da izdvoji oko 560 evra. Za gorivo, oko 120 evra, putarine još 50 i trajekt 70ak evra.

Hrana i piće će ih koštati u proseku oko 440 evra, a eventualni šoping i dodatni "luksuzi" poput ležaljki i suncobrana ili kupovine suvenira još oko 70 evra.

Sve u svemu, za nedelju dana uživanja na hrvatskom primorju, prosečnoj porodici je za letovanje na mestu koje nije ni najskuplje ni najjeftinije potrebno 9773 kuna, odnosno oko 1300 evra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track