DRAMA NA HRVATSKOJ PLAŽI Dečaka (10) ugrizao vatreni crv: Igrao se u plićaku, osetio žarenje a onda je osip počeo da se širi...
Foto: Printscreen/YouTube

ne dirajte ih

DRAMA NA HRVATSKOJ PLAŽI Dečaka (10) ugrizao vatreni crv: Igrao se u plićaku, osetio žarenje a onda je osip počeo da se širi...

Hrvatska -

Na plaži u Rogoznici 10-godišnjeg dečaka, koji se igrao u plićaku, ugrizao je vatreni crv.

Dećak je posle jučerašnje nezode završio u Hitnoj pomoći a njegova majka je za 24sata.hr ispričala šta se dogodilo.

- Šimun je bio u plićaku sa gomilom ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako žarenje pa su krenuli plikovi po ruci. Na mestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i celi sledeći dan, sada je bolje, ispričala je ona.

Doc. dr sc. Maja Krželj prošle sezone je upozorila da vatreni crvi mogu da budu opasni zbog sitnih iglica i izlučivanja koktela toksina kako bi usmrtili svoj plen - morske ježeve, zvezde, korale ali se hrane i strvinama..

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čoveka s vatrenim crvom, mada ove životinje izegavaju takve susrete, treba izvaditi bolje i otići kod lekara, naročito ako je dete u pitanju, ali je zapravo najbolje ne dirati crve uopšte.

- Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je reč o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tada se životinja brani i može povrediti čoveka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru, objasnila je dr Krželj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track