EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI PORODIČNI RUČAK KADA HRVATI UVEDU EVRO: Sada će im biti lakše da se porede sa zemljama EU!
Foto: Shutterstock

moneta

EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI PORODIČNI RUČAK KADA HRVATI UVEDU EVRO: Sada će im biti lakše da se porede sa zemljama EU!

Hrvatska -

Zamena kune evrom 1. januara 2023. imaće različite makroekonomske implikacije, koje će posredno uticati na građane. Ali to je tema za političke diskusije i ekonomske analize. Građani će biti direktno suočeni sa evrom kroz cene dnevnih potrepština, plata i penzija. Prema pisanju portala Index.hr porodični ručak bi mogao da košta 20 evra.

Iznosi na bankovnim računima automatski će se konvertovati u evre, plate će stizati u evrima, cene će biti izražene u evrima. U svakodnevnom životu promena će biti vidljiva od prvog dana. Svi novčani iznosi biće promenjeni iz kune u evre, iako će godinu dana nakon uvođenja evra biti obavezno dvojno izveštavanje.

Proći će vremena dok se građani Hrvatske ne naviknu na cene u evrima i dok ne počnu precizno procjenjivati, upoređivati i analizirati relativnu novčanu vrednost. Zbunjujuće dejstvo promene valute primetili su svi koji su bar jednom putovali u drugu zemlju i potrošili novac.

Uvođenje evra u Hrvatskoj olakšaće i poređenje sa platama, cenama i opštim životnim standardom u ostalim članicama evrozone. Kuna će biti zamenjena evrom po fiksnom kursu konverzije od 7,53450 kuna za jedan evro, koji je utvrdilo Veće Evropske unije 12. jula 2022. godine, prema srednjem paritetu utvrđenom za potrebe učešća Hrvatske u Mehanizam deviznog kursa ERM II.

ERM II nazivaju i „hodnikom evra“, a Hrvatska je deo njega od jula 2020. Već tada je praktično određen kurs po kome će se kuna menjati za evro, iako je bilo dozvoljeno da do uvođenjem eura, kurs kune prema evru oscilirao je 15 posto iznad ili ispod 7,53450 kuna za jedan evro.

Poznavajući zvanični kurs konverzije, može se izračunati koliko bi plate, penzije i cene u Hrvatskoj bile u evrima da se sada uvede evro. Ovo olakšava poređenje sa drugim zemljama evrozone. Do 1. januara 2023. menjaće se plate i penzije, ali ne toliko da će to mnogo promeniti stvari.

Prosečna neto plata u Hrvatskoj za maj je bila 7.690 kuna, odnosno 1.020 evra. Poređenja radi, prosečna neto plata u Nemačkoj je oko 2.800 evra, 175 odsto više nego u Hrvatskoj. Hrvatska se ne može porediti sa Nemačkom, ali je informativno znati kolika je razlika. Sa uvođenjem evra u Hrvatskoj ovo poređenje je mnogo lakše.

Najviša prosečna mjesečna neto plaća po zaposlenom za maj 2022. godine isplaćena je u Zračnom saobraćaju, u iznosu od 12.202 kune, što prema tečaju kune u evro iznosi 1.618 eura, a najniža je isplaćena u Zaštitno-istražnim delatnostima, u iznos od 4.905 kuna, odnosno 651 evro.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track