UHAPŠENIMA ZBOG MALVERZACIJA SA GASOM U HRVATSKOJ 30 DANA ZATVORA: Oglasio se ministar privrede Hrvatske
Foto: Printscreen YT

ostaju mesec dana iza rešetaka

UHAPŠENIMA ZBOG MALVERZACIJA SA GASOM U HRVATSKOJ 30 DANA ZATVORA: Oglasio se ministar privrede Hrvatske

Hrvatska -

Za petoro uhapšenih zbog malverzacija s prirodnim gasom, koje hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) sumnjiči za više krivičnih dela, određen je jednomesečni istražni zatvor.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražnih organa našli su se direktor INA Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac Dane, i predsednica uprave kompanije Plinara istocne Slavonije Marija Ratkić, prenela je Hina.

INA
INAfoto: Printscreen YT

Šteta za INA navodno prelazi milijardu kuna (133 miliona evra), protivzakonita zarada Škugora i njegovog oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao preko 90 miliona kuna (12 miliona evra), a Josip Šurjak 68,9 miliona kuna (9,1 milion evra).

Na računu njihove kompanije OMS-Ulagenje ostalo još više od 200 milliona kuna protvzakonito ostvarene dobiti (26,6 miliona evra).

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od juna 2020. do 27. avgusta 2022. u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamenik predsednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko delovanje ostale osumnjičene, pri čemu se prirodni gas kojim raspolaže INA prodavao po cenama ispod tržišne cene.

INA je zbirno oštećena je za najmanje milijardu kuna, a optuženi su ostvarili imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali gas od INA po 19,5 evra, a prodavali po 210 kuna (28 evra).

Škugor je na ispitivanju rekao da nije kriv i da je gas prodavan prema poslovnoj politici INA.

Ministar provrede Filipović o velikoj pljački INA-e: Neki su pokušali da dovedu moju odgovornost u pitanje. Takve moram da razočaram

Ministar provrede, Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora INA-e, sazvao je hitan sastanak s upravom INA-e. Ministar je pre sastanka dao izjavu za medije.

-Čestitao bih ministarstvu finansija i svim njihovim institucijama koji su bili uključeni u razotkrivanje ove afere. Neki su pokušali da dovedu moju odgovornost u pitanje. Takve moram da razočaram. Bio sam više od 4 meseca član NO-a Ine, moram da vas razočararam. Sporni ugovor potpisan je pre nego što sam došao u NO Ine. Poznato je ko je tad bio predsednik NO-a, članovi itd., rekao je Filipović.

Kurir.rs/Telegraf/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track