KOLINDA O RATU U UKRAJINI, BALKANU, BIH: Da li nam je potreban novi rat da Bosna i Hercegovina napreduje prema EU?
Foto: Foto EPA/CHRISTIAN BRUNA

o BiH, Ukrajini, Balkanu

KOLINDA O RATU U UKRAJINI, BALKANU, BIH: Da li nam je potreban novi rat da Bosna i Hercegovina napreduje prema EU?

Hrvatska -

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Evropska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi tamo mogao da eskalira konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

"Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zameram što još uvek nisu otvoreni pregovori s BiH", rekla je je Grabar-Kitarović.

Bivša predsednica je u Estorilu učestvovala na konferenciji o globalnim izazovima.

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju Balkana, Grabar-Kitarović je pomenula Kosovo i Metohiiju, gde se nalazi misija NATO saveza, i naročitosituaciju u BiH.

"Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU", rekla je nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske, poslednje zemlje koja je ušla u EU 2013. godine.

Napomenula je da BiH mora da dovrši sprovođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokratije i administracije i dodala da smatra da bi ta država treblo da ostane nepodeljena.

"Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas", izjavila je ona.

Grabar-Kitarović je ukazala i da Rusija i Srbija imaju "otvorene odnose i sarađuju", kao i da nije tajna da lider bosanskih Srba "Milorad Dodik redovito putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu koji treba slediti".

"Iskreno, da sam na mestu predsednika (Rusije Vladimira) Putina, gde bih počela da pravim probleme? Sigurno ne na svojoj granici, niti u direktnom konfliktu s NATO-om", dodala je bivša predsednica.

Napomenula je da situacija u BiH zaslužuje posebnu pažnju ako je cilj da se okonča rat u Ukrajini i izbgne bilo kakva nova eskalacija tog konflikta.

Smatra da bi oružani sukob između Rusije i Ukrajine mogao da potraje pošto trenutno ne vidi želju za njegovim diplomatskim okončanjem.

"Moramo nastaviti da insistiramo na diplomatskom rešenju", poručila je Grabar-Kitarović, dodavši da Zapad treba da ostane ostati ujedinjen u stavu prema Rusiji i da ne popušta pod njenim pritiscima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track