ŠEF UPRAVE INE PONUDIO OSTAVKU: Šokiran sam postupcima Škugora ! To nije INA ali je ovo moja moralna obaveza
Foto: Printscreen YT

skandal sa INOM

ŠEF UPRAVE INE PONUDIO OSTAVKU: Šokiran sam postupcima Škugora ! To nije INA ali je ovo moja moralna obaveza

Hrvatska -

Sandor Fasimon ponudio je ostavku na mesto predsednika Uprave Ine, objavila je kompanija.

Uprkos tome što nije bio upleten ni u jednu od nezakonitih radnji koje su se nedavno pojavile oko Ine, Fasimon je ponudio ostavku na mesto predsednika Uprave Ine, navodi se sauopštenju.

Iz Ine dodaju da je Fasimon izjavio da je kao predsednik firme odgovoran i oseća moralnu obavezu za sve aktivnosti kompanije, bez obzira na iskazanu dužnu pažnju.

Dodaje se da će Fasimon ostati na mestu predsednika Uprave Ine do imenovanja naslednika "kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja društva".

- Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih saradnika. Tokom proteklih deset godina INA je prešla vrlo dug put; od ruba bankrota došli smo do finansijske stabilnosti, a u procesu smo realizacije najveće industrijske investicije u istoriji zemlje izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Škugorovi postupci vredni su prezira i ne predstavljaju identitet Ine. To nije INA, to nismo mi. Ponosan sam na naša zajednička postignuća u protekloj deceniji i uprkos činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedelom, kao odgovoran čelnik firme moram da snosim moralnu obavezu za celu Inu. Samim tim, ispravna stvar koju sada mogu da učinim je da ponudim ostavku, naveo je Fasimon.

Škugor je Plinari istočne Slavonije prodavao gotovo dvostruko veću količinu gasa po ceni od 19,46 evra. Direktorka PIS-a Marija Ratkić zatim bi uz malu maržu i cenu nižu od 20 evra prodala gas firmi OMS upravljanje, koju su vodili Škugorovi kompanjoni Josip Šurjak, inače kum glavnog sekretara HDZ-a Krunoslava Katičića, i Goran Husić.

OMS je prodavao gas po ceni od 70 do 210 eura kompaniji DXT International i tako su u malo više od godinu zaradili milijardu kuna. Škugor je zasad nepoznatu količinu gasa kupovao od DXT-a za Inu po tržišnim cenama. Možda i svu količinu jer gas koji je iscrpljen iz hrvatskog podzemlja nije napustio Hrvatsku, piše 24sata.hr.

Megalomanskom pljačkom INA je tako oštećena za više od milijardu kuna i to u jeku energetske krize.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track