ERDOGAN POČINJE ZVANIČNU POSETU HRVATSKOJ: Ulice pune policije, snajperisti na krovovima
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

balkanska turneja

ERDOGAN POČINJE ZVANIČNU POSETU HRVATSKOJ: Ulice pune policije, snajperisti na krovovima

Hrvatska -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sinoć je stigao u Zagreb gde danas počinje zvaničnu posetu Hrvatskoj na poziv predsednika Zorana Milanovića

Zbog posete turskog lidera, zagrebačke ulice su prepune policije, saobraćaj u pojedinim je zatvoren, i uvedene su posebne mere bezbednosti koje uključuju snajperiste na krovovima, pojačani policijski nadzor, prenosi Indeks.

Erdogan bi u 10 trebalo da na Pantovčaku sastane sa Milanovićem.

Nešto pre podneva očekuju se izjave dvojice predsednika, a potom i njihov odlazak u Sisak na otvaranje novog islamskog centra i džamije. Reč je o trećem takvom centru u Hrvatskoj, a ističe se da je posebnost nove džamije energetska efikasnost.

Potom će se Milanović i Erdogan obratiti učesnicima hrvatsko-turskog biznis foruma u Zagrebu na koji je, kako je saopštio kabinet predsednika Hrvatske, dolazak potvrdilo 75 turskih i 160 hrvatskih privrednika iz različitih sektora.

Tokom dana turski predsednik će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tokom posete turskog predsednika predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, kao i odrzavanje hrvatsko-turskog privrednog foruma.

Dvojica predsednika će prisustvovati i svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Očekuje se da će situacija u Bosni i Hercegovini biti jedna od glavnih tema susreta Erdogana sa hrvatskih zvaničnicima.

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u BiH Kristijana Šmita u izborni zakon, što traže Hrvati kako bi se sprečilo da ih Bošnjaci opet preglasavaju na opštim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom oktobra.

Erdogan je u Hrvatsku doputovao u sredu uveče iz Beograda, gde je predvodio delegaciju Turske u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednik Turske je svoju trodnevnu turneju po regionu započeo u utorak posetom BiH.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track