21 MESEC POSLE KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: U septembru se završava izgradnja prvih zamenskih kuća na Baniji
Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

zvanično saopšteno

21 MESEC POSLE KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: U septembru se završava izgradnja prvih zamenskih kuća na Baniji

Hrvatska -

Centralni državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje saopštio je u petak da je do danas ugovorio ukupno 1,14 milijardu kuna vrednosti radova i usluga na poslovima obnove i najavio da će tokom septembra biti dovršena izgradnja prvih zamenskih porodičnih kuća za stradale u zemljotresu koji je pogodio Baniju i Petrinju.

Hrvatske vlasti do sada su obnovile 3372 kuće u nekonstrukcijskoj obnovi, a 954 kuće obnovljene su postupkom samoobnove, koju Ured prati kako bi vlasnicima omogućio isplatu sredstava predviđenih Zakonom o obnovi.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Uredu je dostavilo 806 odluka za konstrukcijsku obnovu, na osnovu kojih projektanti izrađuju nalaze i projektnu dokumentaciju pa će, na osnovu izmena Programa mera koje je krajem jula usvojila Vlada, u septembru početi ugovaranje radova.

Do danas su potpisani ugovori s vlasnicima za izgradnju 92 zamenske kuće, a trenutno su u toku građevinski radovi na izgradnji i pripremi izgradnje na 86 lokacija na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

"Tokom septembra biće dovršena izgradnja prvih zamenskih porodičnih kuća, a taj proces nastaviće se u sledećim mesecima kad će se u dvadesetak kuća do godišnjice zemljotresa useliti vlasnici - stradalnici‘‘, kaže državni sekretar Centralnog državnog ureda Gordan Hanžek.

Iz Kancelarije navode da je u toku izgradnja deset višestambenih zgrada - osam u Petrinji sa 128 stanova, četiri u Glini s 52 stana i dve u Topuskom s 26 stanova. Pripremni radovi sprovode se za izgradnju dve višestambene zgrade u Gvozdu s 26 stanova, a u toku su i javne nabavke za još tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru sa 76 stanova.

"Središnji državni ured je s današnjim danom ugovorio ukupno 1,14 milijardi kuna vrednosti radova i usluga na poslovima obnove, gde je uključen i Program organizovane obnove i samoobnove višestambenih zgrada u sve tri županije", navode iz Ureda.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track