HRVATSKE ŽELEZNICE ZNALE DA JE NA PRUZI POKVAREN VOZ? Vlasnik kompozicije demantuje glasine i tvrdi da su u HŽ na vreme obavešteni
Foto: screenshot Video Plus

obrt

HRVATSKE ŽELEZNICE ZNALE DA JE NA PRUZI POKVAREN VOZ? Vlasnik kompozicije demantuje glasine i tvrdi da su u HŽ na vreme obavešteni

Hrvatska -

Petar Glavaš, direktor Ena transporta, kompanije u čijem je vlasništvu bio teretni voz koji je učestvovao u sudaru kod Novske, rekao je u ponedeljak da je njihov dispečer nazvao HŽ nekoliko minuta nakon što je saznao da je mašinovođa zaustavio voz.

Nakon zaustavljanja voza zbog pada brzine i sumnje u ispravnost vagona, mašinovođa prevoznika Ena Transport je u roku od pet minuta pozvao dispečera tog preduzeća da ga obavesti o mogućem kvaru, rekao je član odbora i direktora Ena Transport Petar Glavaš na konferenciji za novinare

Tri osobe su poginule, a 11 je povređeno u sudaru putničkog i teretnog voza koji se dogodio u petak kasno uveče kod Novske.

O tome šta su kobne večeri uradili mašinovođa i otpravnik pričao je direktor Enna transporta

„Naš dispečer je, nakon razgovora sa mašinovođom, prvo pozvao saobraćajca u Okućanima, ali se on nije javio, a zatim je pozvao regionalnog dispečera u Vinkovcima, koji je primio na znanje informaciju da je voz tu stao. istakao je Glavaš.

On je rekao da na ovaj način želi da opovrgne sve netačne tvrdnje koje je mogao da čuje u poslednja dva dana, tvrdnje za koje smatra da obmanjuju javnost i da mogu uticati na istragu.

Prema važećim pravilima železničkog saobraćaja, dodaje Glavaš, mašinovođa mora da pozove otpravnika ili saobraćajca u roku od 15 minuta ako je zaustavio voz zbog sumnje u kvar vozila ili drugih saobraćajnih razloga.

„Vozač ima pravo da prvo sam pokuša da otkloni kvar, ali je naš vozač poslao obaveštenje svom dispečeru u mnogo kraćem roku. Dispečer našeg preduzeća nazvao je dispečera u HŽ Infrastrukturi nekoliko minuta nakon poziva mašinovođe“, napomenuo je direktor.

On, radi istrage, nije želeo da otkrije tačna vremena poziva.

Glavaš dodaje da mašinovođe Enna Transport stariji od 50 godina svake godine prolaze lekarski pregled, a mlađi od 50 godina.

Pored toga, mašinovođa koji je u petak upravljao vozom imao je sve važeće dozvole za taj posao izdate od Agencije za bezbednost železničkog saobraćaja.

„Želimo još jednom da skrenemo pažnju da je postupak sa naše strane sproveden po propisanoj proceduri i pravilima koja regulišu bezbednost saobraćaja“, naveo je Glavaš.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track