U JADRANU ŽIVI 60 VRSTA AKJULA I RAŽA: Stanje loše u svetskim razmerama, čak 70 posto njih je ugroženo!
Foto: Shutterstock

tužno

U JADRANU ŽIVI 60 VRSTA AKJULA I RAŽA: Stanje loše u svetskim razmerama, čak 70 posto njih je ugroženo!

Hrvatska -

U Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje u kom je prvi put, za svaku vrstu, data i kategorija ugroženosti, koja je pokazala da je čak 70 posto jadranskih vrsta ugroženo.

Rad su u naučnom časopisu za morsku biologiju Fishes objavili stručnjaci za ajkule i raže Alen Soldo sa Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu i Lovrenc Lipej sa slovenačkog Nacionalnog biološkog instituta.

Naučnici su naveli da u Jadranu, bilo da stalno žive ili povremeno zalaze, postoji ukupno 60 vrsta ajkula i raža, što je 68 posto svih hrskavičastih riba registrovanih u Mediteranu.

Od tog broja, 33 su vrste morskih pasa, 26 je vrsta raža, a postoji i jedna vrsta morskog pacova.

Posle analize učestalosti pojavljivanja tih vrsta, utvrđeno je da su 33 vrste vrlo retke u Jadranu, osam ih se povremeno pojavljuje, a 15 vrsta se vode kao uobičajene.

Samo za četiri vrste u Jadranu utvrđeno je da imaju relativno veće populacije.

ajkula, napad, brutalno snimak
foto: Printscreen/Youtube

Stanje u Jadranu loše u svetskim razmerama

Prvi put je za svaku vrstu data i kategorija ugroženosti u skladu sa kriterijumima Svetske unije za očuvanje prirode. Razultati su pokazali da je stanje vrlo loše i to u svetskim razmerama, rekao je Hini Alen Soldo.

Mediteran je, inače, najopasnije svetsko područje za sve vrste hrskavičastih riba jer ih više od 53 posto spada u neku od ugroženih kategorija.

Situacija u Jadranu još je i gora jer je 70 posto jadranskih vrsta ugroženo, pri čemu 21 vrsta spada u kategoriju kritično ugroženih, osam ih je ugroženo, a u kategoriji ranjivih je 10 vrsta.

Nažalost, tri vrste označene su i regionalno izumrlim i to sklat žutan, ražopas i pilan.

Soldo objašnjava da su glavni razlozi ugroženosti morskih pasa koji se nalaze na vrhu lanca ishrane, neracionalni ribolov, zagađena prirodna sredina i klimatske promene.

velika bela ajkula, ožiljci
foto: Printscreen/YT/SeaDragonFilms

Potencijalno opasne vrste

Iako ljudi morske pse često percipiraju kao vrlo opasna stvorenja, strah, barem kada je reč o Jadranu, nije racionalan jer su od 33 vrste, samo tri potencijalno opasne - velika bela ajkula i njeni bliski srodnici - dugonosa i atlantska ajkula.

Soldo kaže da su samo za belu ajkulu dokumentovani retki inciidenti, dok kod preostale dve potencijalno opasne vrste koje žive duž Mediterana i povremeno zalaze u Jadran nikada nije zabeležen nijedan incident.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track