SVAKI DAN JOJ JE TREBALA POMOĆ KOJU NIJE IMALA: Samo se majka brinula o teško oboleloj devojčici preminuloj u splitskoj bolnici
Foto: Shutterstock

slučaj koji je potresao hrvatsku

SVAKI DAN JOJ JE TREBALA POMOĆ KOJU NIJE IMALA: Samo se majka brinula o teško oboleloj devojčici preminuloj u splitskoj bolnici

Hrvatska -

Pošto je Hrvatsku potresla vest o smrti šestogodišnje splitske devojčice, koja se od svoga rođenja borila s teškim zdravstvenim poteškoćama, a u medijima pronosile različite informacije o njenom zdravstvenom stanju, oglasili su se i iz splitskog Centra za socijalni rad, sa tvrdnjom da nije bilo nikakvog zlostavljanja.

Radi se o detetu koje je bolovalo od teške hronične bolesti, a majka je imala status njegovateljice.

Direktorka Centra Milena Drlje rekla je da je bolnica ranije zaista prijavila slučaj, ali posle razgovora službenika s bolnicom, nisu postojali dokazi da je devojčica zaista bila neadekvatno zbrinuta.

Devojčica je bolesna bila od rođenja, a rođena je sa tek 1900 grama. Majka je nazvala Hitnu pomoć kada je ona prestala da diše i poplavela. Zaposleni u Hitnoj pomoći reanimirali su je 45 minuta, ali nažalost, detetu nije bilo spasa. Devojčica je također imala mišićnu distrofiju te dekubitus i modrice s kojima je primljena u splitsku bolnicu.

Devojčica nije imala dvosatnu medicinsku brigu

"Ta majka nije medicinska radnica, nije imala pomoć ni od koga. Sve je sama odrađivala. No, svi životno ugroženi pacijenti na palijativi imaju pravo na medicinsku sestru dva sata dnevno, a ova devojčica je nije imala", rekla je za Slobodnu Dalmaciju predsednica udruženja "Anđeli" Dijana Aničić i dodala:

- U zakonu stoji da deca s teškim oboljenjima svakodnevno moraju imati medicinsku negu u trajanju od dva sata."

(Kurir.rs/Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track