U HRVATSKOJ UHAPŠEN SIN UGLEDNOG SUDIJE OPTUŽEN ZA SILOVANJE: Za njim bila raspisana poternica, evo gde ga je policija ZATEKLA
Foto: Shutterstock, Ilustracija

lice s poternice

U HRVATSKOJ UHAPŠEN SIN UGLEDNOG SUDIJE OPTUŽEN ZA SILOVANJE: Za njim bila raspisana poternica, evo gde ga je policija ZATEKLA

Hrvatska -

Odbegli sin uglednog hrvatskog sudije, 29-godišnjak okrivljen da je dva puta silovao devojku prema kojoj se šest godina ponašao nametljivo, a na sve joj je i protivpravno oduzeo slobodu, uhapšen je prošle nedelje u Zagrebu, navodi Jutarnji list.

Kako se nezvanično saznaje, službenici zagrebačke policije zatekli su ga u jednom stanu u Zagrebu, ali nije reč ni o jednoj od dve adrese na kojima je boravio ranije.

Nakon što su ga legitimisali i utvrdili da je reč o "licu s poternice", policajci su ga odveli u istražni zatvor u Remetincu na osnovu pre izdatog rešenja Županijskog suda u Zagrebu.

Budući da su njegovi advokati već podneli žalbu na rešenje kojim mu je određen istražni zatvor, sada će, nakon što je i fizički pritvoren, o njegovoj žalbi odlučivati Visoki krivični sud.

Kako su mediji izveštavali, nedavno je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu protiv njega podiglo optužnicu za spomenuta krivična dela, ali osumnjičeni je uprkos vrlo teškim optužbama, kao i kršenju izrečene sudske mere zabrane približavanja devojci, ostao na slobodi.

Prišao žrtvi u tramvaju

Optužnica ga tereti da je prema devojci s kojom je pre nekog vremena bio u vezi, činio krivična dela na njenu štetu od septembra 2015. pa sve do decembra prošle godine.

Kako saznaju mediji, na početku istrage 29-godišnjak je ipak neko vreme bio u istražnom zatvoru, a onda je nakon otprilike tri meseca pušten da se brani sa slobode, pri čemu mu je izrečena sudska mera zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve.

Ali, u septembru ove godine njegova navodna žrtva prijavila je da 29-godišnjak krši meru, odnosno da joj je prišao u tramvaju, a što, prema meri, nije smeo.

Tužilaštvo je na osnovu toga zatražilo da mu se zbog kršenja mere odredi istražni zatvor.

Međutim, nadležni sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu taj je predlog odlučio da odbije. Tužilaštvo se žalilo, ali je vanraspravno veće Županijskog suda 4. novembra odbilo žalbu, smatrajući da je istražni sudija doneo pravilnu odluku.

S obzirom da je tužilaštvo krajem oktobra ponovo, u sklopu tada podignute optužnice, predložilo da se 29-godišnjem osumnjičenom odredi istražni zatvor, o tome je odlučivalo novo sudsko veće koje je došlo do drukčijeg zaključka. Na sednici održanoj 9. novembra odlučeno je da 29-godišnjak ipak mora u istražni zatvor.

Međutim, iza rešetaka tada nije završio jer ga policija nije pronašla ni na jednoj dostupnoj adresi, pa je za njim 28. novembra raspisana poternica koja je prošle srede i realizovana.

Podsetimo, prilazak osumnjičenog 29-godišnjaka devojci kojoj nije smeo da priđe nedvosmisleno je utvrđen jer su prijavu devojke potvrdili i snimci videonadzora iz tramvaja.

Iako se ne može isključiti mogućnost da se slučajno zatekao u istom tramvaju, iz snimaka videonadzora vidljivo je da je upravo osumnjičeni, kad ju je uočio, prišao devojci i obratio joj se: "Što se i dalje ljutiš na mene? Hoćemo na kafu ili kebab?".

Vidi se da osumnjičeni sve vreme ne skida pogled s nje pa joj prilazi i stoji kraj nje, na udaljenosti od nekoliko centimetara, i to 71 sekundu. Obraća joj se iako ona od njega okreće glavu i razgovara mobilnim telefonom, nakon čega seda na stolicu dva metra dalje i nastavlja da je gleda i smeje joj se u lice. Prestravljena devojka odmah je nazvala policiju i rekla šta se događa u tramvaju broj 11, a onda je izišla napolje.

"Nema pouzdanih dokaza da je pratio devojku"

"Istražni sudija tako ispravno utvrđuje da konkretni događaj od 28. septembra 2022. do kog je došlo slučajnim susretom u sredstvu javnog saobraćaja (tramvaju) u frekventno doba dana i uz prisutnost većeg broja putnika, pri čemu nema pouzdanih dokaza koji bi potvrđivali da je okrivljeni pratio oštećenu, nije takvog karaktera i intenziteta da bi određivanje istražnog zatvora bilo nužno...", obrazložilo je veće Županijskog suda odluku kojom je 4. novembra odbilo žalbu tužilaštva na rešenje istražnog sudije o neodređivanju istražnog zatvora.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track