VERNICI DANAS SLAVE BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet prvi put predvodio misu
Foto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

najradosniji hrišćanski praznik

VERNICI DANAS SLAVE BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet prvi put predvodio misu

Hrvatska -

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas, 25. decembra, na dan rođenja Isusa Hrista proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Božićno slavlje kod Rimokatolika traje nekoliko dana, od 25. decembra pa sve do praznika Sveta tri kralja 6. januara.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Za božićne praznike velika pažnja posvećuje se i jelci, koja ima posebno mesto u svakoj porodici, a poklone dobijaju deca koja recituju, pevaju i sviraju božićne pesme.

Osim katolika, Božić danas u Srbiji slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice, iako su pravoslavne veroispovesti, jer oni poštuju takozvani revidirani julijanski kalendar koji je 1923. godine načinio naš naučnik Milutin Milanković.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet večeras je prvi put predvodio misu polnoćku na Badnje veče u Katedrali uznesenja blažene device Marije, kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na značaj mira, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Nemet je poručio da mi proslavljamo Božić u miru, a da puno naroda u svetu, ovaj praznik zajediništva i veselja, dočekuju u nesigurnosti i ratu. Svečanu misu uoči Božića nadbiskup Nemet služio je u prisustvu novog apostolskog nuncija Svete stolice, nadbiskupa Santa Ganđemija, vikarnog epsikopa patrijarha srpskog Porfirija i župnika Mihaela Sokola. Uz brojne vernike, ne samo iz Srbije, na polnoćki su bili i predstavnici institucija Srbije i drugih verskih zajednica.

Ladislav Nemet, koji je početkom decembra zamenio beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji je je u Beogradu proveo dve decenije, podsetio je na značaj Božića, rođenja isusa Hrista, spasitelja, istine, ljubavi, zajedništva i mira.

(Kurir.rs/Epicentar Press/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track