NEVEROVATAN PRIZOR U ISTRI: Svi se čude OTKUD ONE TU već dva dana! Ovo je objašnjenje (FOTO)
Foto: Profimedia

fenomen

NEVEROVATAN PRIZOR U ISTRI: Svi se čude OTKUD ONE TU već dva dana! Ovo je objašnjenje (FOTO)

Hrvatska -

Ljudi u Istri ugledali su neobičan i za ove krajeve potpuno neverovatan prizor. Naime, flamingosi su malo zalutali pa su odlučili da stanu, odmore se i najedu, a čim skupe snage, nastaviće svoj put prema toplijim krajevima.

"Flamingosi se hrane tako da glavu spuste u vodu. Pigment dobijaju obično od hrane koju jedu, pre svega od nekih račića dobijaju taj crvenkasti pigment", kaže za RTL Damir Lampe, inženjer lovstva i zaštite prirode, prenosi Danas.hr.

"Ovo je sad drugi dan da su ovde. Trenutno je zimsko prebrojavanje ptica u toku", dodaje Lampe.

Odmaraju dok stoje na jednoj nozi

Flamingosi dobro podnose ekstremne uslove prirode i velike temperaturne razlike.

"To su jako zanimljive ptice pogotovo zbog ovog njihova izgleda, duge noge, dug vrat, roza boja", kaže Andrea Deklić, glavni čuvar prirode i geograf.

Često su prikazani u stavu na jednoj nozi. Tako odmaraju.

"Manje opterete mišiće kad stoje na jednoj nozi nego na dve. A šta rade dok stoje? Praktično snimaju plićak oko sebe. Kad nešto vide spuste glavu i kljunom usisaju vodu. Isfiltriraju vodu kroz kljun i taj ostatak koji ostane u tim membranama je u suštini hranjiva tvar koju progutaju", ističe Deklić.

"Flamingosi su inače ptice močvarice selice. To je vrsta koja se ne gnezdi u Hrvatskoj, ali gnezde se u severnoj Italiji, Grčkoj, Španiji i još nekim delovima južne Evrope", kaže Dino Babić, čuvar prirode i biolog.

Odleteće za koji dan

Procenjuje se kako je brojka gnezdećih parova u Evropi između 15 i 35 hiljada gde imaju i stabilne populacije. Ugroziti ih može uništavanje njihovih obalnih staništa.

"To nisu ptice koje su svakodnevno ovde nego su sada u migracijama zalutale. U principu, stale su da odmore, da se najedu i čim skupe snage nastaviće svoj put prema toplijim krajevima", objašnjava Deklić.

"Nismo uspeli da razaznamo da li je reč o muškoj i ženskoj jedinki, ali pretpostavljamo da se radi o paru", dodaje Babić.

Inače, u rezervatu koji je zaštićen od 2001. dosad je zabeleženo čak 250 vrsta ptica, a flamingose koji će za koji dan odleteti očekuju i naredne godine.

(Kurir.rs/Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track