KARLOVCEM TEČE NAJVEĆI VODENI TALAS IKADA! Očekuju se novi problemi, situacija kritična i u Petrinji, sve reke na rekordnom nivou
Foto: Beta Damir Sencar

potop

KARLOVCEM TEČE NAJVEĆI VODENI TALAS IKADA! Očekuju se novi problemi, situacija kritična i u Petrinji, sve reke na rekordnom nivou

Hrvatska -

Zbog obilnih kiša poslednjih dana pojedine delove Hrvatske zahvatile su poplave. Kroz Karlovac je noćas prošao veliki vodeni talas, a vodostaj Korane je dostigao rekordan nivo od 852 centimetra.

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je juče poplavljen centar grada, prenosi portal Index.

Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu. Situacija je teška i u Petrinji.

Hrvatska, Karlovac, poplava
foto: Beta Damir Sencar

Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao celu noć.

Vodeni talas nastavlja da prolazi kroz Karlovce, a Kupa i Korana su na svojim istorijskim rekordima. Prema merenju hrvatskih voda u 6 sati, Kupa je na 842 i pala je za 5 centimetara, ali Korana ne popušta i dalje "hrani" Kupu sa istorijski rekordnim vodostajem od 852 centimetra.

Hrvatska, Karlovac, poplava
foto: Beta Damir Sencar

Korani je, pak, snagu dala Mrežnica, koja je juče takođe zabeležila svoj istorijski rekord. Podsećanja radi, ovaj vodostaj reke Korane u Karlovcu izmeren je samo 16.10.2015. Od tada je stagnirala na tom nivou do sada.

Kupa je večeras dostigao 847 cm, samo 8 cm manje od rekorda, takođe postavljenog 2015. godine.

Hrvatska, Karlovac, poplava
foto: Beta Damir Sencar

Njen najviši vodostaj zabeležen je 1. juna 1939. godine i iznosio je 872 cm, ali ne sme se zanemariti da tada nije izgrađen kanal Kupa-Kupa. Od tada je u blagom padu, dostigavši 842 cm u 6 sati.

Mrežnica je u ponoć bila na 430, što znači da je nakon jučerašnjeg ponoćnog rekorda od 456 cm pala ispod prethodnog najvišeg vodostaja, 2014. godine od 422 cm, i ponovo ga premašila. Tokom noći je malo pala, u 6 sati je bio 414 cm.

Sve to znači da u ovom trenutku Karlovcem protiče najveći talas vode ikada, s obzirom da se još nije desilo da sve reke u jednom trenutku budu na rekordnim vrednostima, prenosi KAportal.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja