NAJVEĆA ZAPLENA DROGE U ISTORIJI POLICIJE HRVATSKE: U Rijeci nađeno 745 kilograma kokaina, vrednost 20 miliona evra
Foto: Ustupljena fotografija

NAJVEĆA ZAPLENA DROGE U ISTORIJI POLICIJE HRVATSKE: U Rijeci nađeno 745 kilograma kokaina, vrednost 20 miliona evra

Hrvatska -

Zaplena 745 kilograma kokaina u riječkoj luci, vrednog više od 20 miliona evra najveća je zaplena u istoriji hrvatske policije i carine kada se govori o masi, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare u Direkciji policije.

Načelnik Nacionalne policijske službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) Mario Kovač naglasio je da su zaplene koje su carina i policija ostvarile u protekla tri do četiri meseca impresivne, dodajući da neke od tih zaplena spadaju u kategoriju desetak najvećih u Hrvatskoj, prenosi agencija HINA.

“Još jednom smo dokazali da smo kao snage bezbednosti spremne da odgovorimo na izuzetno komplikovane bezbednosne izazove, što ovakav oblik organizovanog kriminaliteta definitivno jeste“, dodao je.

Andrej Franulović, načelnik Područne carinske službe Rijeka, istakao je da poslednja zaplena nije pojedinačni slučaj, kao i da zaplene traju već neko vreme.

“Carinska uprava je u saradnji s policijom tokom poslednja četiri meseca sprovela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droge, a naglasak je bio na prometu kontejnera koji dolaze u luku. Izvršili smo pet provera sa službenim psom i tehničkim sredstvima s kojima raspolažu policajci i carinici“, rekao je Petar Juratovac, pomoćnik direktora Sektora za mobilne jedinice u Carinskoj upravi.

On je naveo da je zaplenjeno 745 kilograma kokaina čija je vrednost procenjena na više od 20 miliona eura.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad precizirao je da je reč o kokainu visoke čistoće koja se zavisno od pošiljke kreće između 80 i 90 odsto.

“Kada krene u uličnu prodaju i meša se s raznim dodacima, masa droge se poveća pet puta. Možete zamisliti kakva je to količina droge i koji je to udarac organizovanim kriminalnim grupama koji smo naneli zajedničkim radom“, rekao je.

On je dodao da su rad hrvatske policije prepoznali međunarodni faktori koji je smatraju pouzdanim i stručnim partnerom u sprovođenju kriminalističkih istraga te vrste organizovanog kriminala.

Zaplenu je ranije danas komentarisao ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, istakavši kako su svi današnji bezbednosni izazovi prekogranični i da je međunarodna saradnja recept za uspeh.

“U poslednjih pet godina razbijeno je 145 kriminalnih udruženja, a postotak razrešenosti počinjenih krivičnih dela je 72 odsto. Teško da ćete naći policiju koja se može pohvaliti takvim rezultatima“, zaključio je hrvatski ministar.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track