MONSTRUMI NA JADRANU MUČILI VELIKU KORNJAČU: Dovukli životinju u plićak, čupaju joj peraja, ne može da pobegne (VIDEO)
Foto: Facebook/HRT Vijesti, Shutterstock, Ilustracija

uznemirujuće

MONSTRUMI NA JADRANU MUČILI VELIKU KORNJAČU: Dovukli životinju u plićak, čupaju joj peraja, ne može da pobegne (VIDEO)

Hrvatska -

Snimak zlostavljanja velike morske kornjače na Čiovu u Hrvatskoj uznemirio je javnost!

Muškarci su kornjaču odvukli u plićak nakon čega su počeli da je maltretiraju, najpre su je prevrnuli, a onda vukli za peraja. Na snimku se vidi kako se nemoćna životinja brani.

Već nekoliko dana stižu vesti da morska kornjača napada kupače kod Trogira, međutim, stručnjaci tvrde da je glavata želva miroljubiva i da ne napada ljude ako sama nije isprovocirana.

- Ni u kom slučaju nije bilo proizvoljnog napada kornjače. Bila je u moru kada su pokušali da je dodirnu. Očigledno je da je ljudi maltretiraju. Životinja se bori za vazduh. Okreće se na leđa i pokušava da ujede - rekao je za HRT Draško Holcer iz Hrvatskog prirodnjačkog muzeja.

- Morske kornjače nisu agresivne i ne komuniciraju sa drugim životinjama ili ljudima kada je vreme parenja. Ono što vidimo poslednjih dana je trenutak kada je došlo do pretnji i reakcije - rekla je Tina Belaj iz Centra za oporavak morskih kornjača "Plavi svet".

Glavata želva je najbrojnija vrsta kornjače na Jadranu. Njen oklop pokriva skoro celo telo i sve unutrašnje organe.

- Ako je vidite, držite se na distanci, ne plivajte sa njom, nemojte se izlagati opasnosti zarad fotografije. Najvažnije je da životinja bude bezbedna i da obe strane budu bezbedne - rekao je Holcer.

Policija prema poslednjim informacijama traga za muškarcima sa snimka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track