VELIKI DAN U VRGINMOSTU: Osveštana prva pravoslavna crkva u tom mestu na Kordunu (VIDEO)
Foto: RTRS Printscreen

U Vrginmostu osveštan Hram Sabora srpskih svetitelja

VELIKI DAN U VRGINMOSTU: Osveštana prva pravoslavna crkva u tom mestu na Kordunu (VIDEO)

Hrvatska -

Pre poslednjeg rata, 95 odsto stanovništva tu su činili Srbi. Izgrađen je sredstvima, koja je najvećim delom obezbedila Vlada Srbije

Episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Nikodim osveštali su u Vrginmostu u Hrvatskoj, Hram Sabora srpskih svetitelja - prvu pravoslavnu crkvu u ovom mestu na Kordunu u kojem su, pre poslednjeg rata, 95 odsto stanovništva činili Srbi.

Izgrađen je sredstvima, koja je najvećim delom obezbedila Vlada Srbije. Opština Vrginmost pre poslednjeg rata brojala je oko 19 hiljada stanovnika, pretežno Srba.

Danas ih je tu značajno manji broj. S obzirom na to da je ovo nekada bio partizanski kraj, crkva nikada nije bila izgrađena.

Danas, nakon toliko decenija Hram Sabora srpskih svetitelja biće mesto okupljanja Srba Vrginmosta, kako onih koji žive tu, tako i onih brojnih koji su nakon hrvatske agresorske operacije "Oluja" utočište pronašli u Srpskoj i Srbiji.

- Život, težak, bez obzira na to sve i na materijalnu situaciju i na zdravstvenu, težak je to život. Kada pogledam danas i pre, ovde vidim ljude iz Karlovca iz Zagreba, iz Srbije, BiH itd. A videćete danas sutra, žive duše nema u Vrginmostu - kaže Stanko Čiča, KUD "Prosveta", Vrginmost.

Vrginmost, crkva, osveštana crkva
foto: RTRS Printscreen

- Značajno je što nas ima ovde, radi toga što nije uopšte bilo pravoslavne crkve do sada i tako da se okupljamo - dodao je Rade Krasulja. Hram će biti mesto saborovanja srpskog življa Korduna.

Predrag Mareš rođen je u ovom kraju, život je proveo u Kanadi, sada u penziji rado provodi dane u rodnoj zemlji.

- Božjim promislom meni velika čast da budem kum ovog svetog hrama i dao Bog da bude zdravlja i sreće i ovom narodu koji se rasuo po svetu i da će biti prilike da se vrate i da dođu - naveo je Mareš.

Episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Nikodim osveštali su Hram Sabora srpskih svetitelja - prvu pravoslavnu crkvu u ovom mestu na Kordunu.

Hram je izgrađen na mestu gde su ustaše 1941. godine dovodile Srbe, njih oko 1.600 iz ovog kraja, nakon čega su ih odvodili u glinsku crkvu na pokolj.

Vrginmost, crkva, osveštana crkva
foto: RTRS Printscreen

- Sve bure i nevolje koje su šibale ovaj narod, evo opstao je ovde da i dalje u čast svojih svetih podiže hramove, da se u tim hramovima molimo Bogu, a isto tako molite bragodanosti i zahvalnosti za sve što nam Gospod daje u ovom životu - naveo je episkopi gornjokarlovački Gerasim.

U cilju povratka, predsednik Republike Srbije, prilikom prethodne posete ovom kraju, obećao je da će obezbediti sredstva kako bi hram u Vrginmostu bio mesto okupljanja srpskog naroda.

- Svuda smo sa našim narodom i kada je dobro i kada je loše i kada treba da proslavimo važne praznike, važne datume - naglasio je Adam Šukalo, izaslanik predsednika Republike Srbije.

Donacija sporstke opreme za fudbalski klub u Vrginmostu svedoči o dugom prijateljstvu i saradnji sa opštinom Inđija.

- Moja porodica je odavde i stvarno mi je uvek veliko zadovoljstvo i srce kada mogu da se nađem ovde, u rodnom kraju ali kada vidite ovoliki broj ljudi onda ne može niko od nas da nema osmeh na licu - rekao je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

- Opština Vrginmost je bila jedna od najvećih opština u Hrvatskoj, posle rata je razdvojena na tri opštine gde je sada 70 odsto većinsko srpsko stanovništvo na samoj opštini Vrginmost.

Povodom osveštenja hrama predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov parohu topličkom uručio je ikonu na kamenu Patrijarha Pavla, koja je izrađena u Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track