SRAMNO: Plenković podržao evropski put tzv. "Kosova" i osudio napad u Banjskoj
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

SRAMNO: Plenković podržao evropski put tzv. "Kosova" i osudio napad u Banjskoj

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković podržao je danas u Zagrebu, u razgovoru s takozvanom "kosovskom predsednicom" Vjosom Osmani, evropski put tzv, "Kosova" i snažno osudio napad u selu Banjska na severu zemlje.

Kako je saopštila njegova pres služba, Plenković je istakao dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova i naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu na evropskom putu.

On je osudio napad na severu Kosova i Metohije, 24. septembra, i izrazio saučešće zbog ubijenog policajca dodavši, da je o situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarao s čelnicima zemalja EU-a prošle sedmice na neformalnom sastanku Evropskog veća u Granadi.

Što se tiče bilateralnih odnosa, naglašena je važnost unapređenja privredne saradnje kao i nužnost poboljšanja statusa i olakšavanja situacije u kojoj se nalaze Hrvati na Kosovu.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmanifoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Tzv. "predsednicu" tzv. "Kosova", koja od danas boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, primio je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istakao da Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i da ga priznaju one zemlje koje to dosad nisu učinile.

U saopštenju pres službe predsednika Sabora, istaknuto je da je Jandroković u razgovoru snažno osudio teroristički čin na severu Kosova, 24. septembra, dok je Osmani detaljno predstavila saznanja o napadu kojima trenutno raspolažu kosovske institucije.

Po dolasku u Zagreb, Osmani je primio predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija mora da odgovori na pitanja o nedavnom napadu u selu Banjska na severu Kosova, ali da je protiv sankcija EU, za koje se založila predsednica Kosova. Milanović je naglasio da to "ne umanjuje odgovornost Srbije".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track