PUTEVI POTOPLJENI U SPLITU, NA BRAČU SNIMLJENA PIJAVICA! Jako nevreme preti Hvatskoj i Sloveniji, na snazi meteoalarm
Foto: YouTube/ Dalmacija Danas, Youtube/24sata

PUTEVI POTOPLJENI U SPLITU, NA BRAČU SNIMLJENA PIJAVICA! Jako nevreme preti Hvatskoj i Sloveniji, na snazi meteoalarm

Hrvatska -

Državni hidrometeorološki zavod u Hrvatskoj najavio je da će vreme danas biti oblačno s kišom, mestimično i obilnijom, a ponegde će biti pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih. Poslepodne će doći do delimičnog razvedravanja, najpre na zapadu. Duvaće će umeren, na udare jak jugozapadni vetar, na moru i jugo, moguće mestimično olujno, a od sredine dana prolazno severozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura od 17 do 22 stepena.

Hrvatska, nevreme, pijavica
foto: YouTube/ Dalmacija Danas

Zbog kiše će u Gospićkoj i Riječkoj regiji do poslepodneva na snazi biti narandžasti meteoalarm, a isto upozorenje će zbog vetra biti na snazi na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i u Velebitskom kanalu. U ostalim delovima Hrvatske će zbog vetra, kiše ili grmljavinskog nevremena na snazi biti žuto upozorenje.

Hrvatska, nevreme, pijavica
foto: YouTube/ Dalmacija Danas

Inače, jutros je u Splitu pala jaka kiša koja je poplavila ceste i otežala promet, a kod Brača je snimljena pijavica. Nakon obilnih kiša u petak i u subotu, vreme će u nedelju biti promenljivo, ali uglavnom suvo i toplo. Novo naoblačenje s kišom i manjim padom temperature očekuje se sredinom iduće nedelje.

Veliko nevreme u Sloveniji

Vremenske nepogode najavila je i slovenska Agencija za okoliš (ARSO), koja je istakla da je za noć s četvrtka na petak upaljeno crveno upozorenje za više od polovine zemlje, te je najavila snažnu vremensku frontu koja će doneti intenzivne pljuskove i izlivanje mora.

"Količina padavina će biti negde između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, ali lokalno može pasti i oko 100 litara ili nešto više. To nas zabrinjava jer je teren prethodno natopljen, a vodostaj povišen", objasnila je meteorološkinja ARSO-a Veronika Hladnik Zakotnik, na konferenciji za novinare.

Crveno upozorenje izdato je za zapad i sever zemlje, dok su središnja Slovenija i jugoistok pod narandžastim upozorenjem. Nakon obilnih kiša u petak i u subotu, nedelja će biti promenljiva, ali uglavnom suva i topla.

ARSO najavljuje da će danas poplaviti i more. Tokom plimnog talasa se očekuje oko 50 centimetara plavljenja iznad nivoa mora, ali je najavljeno da će kiša u Sloveniji prestati do petka poslepodne.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track