SNEŽNA BOMBA STIŽE U EVROPU ZA SAMO NEKOLIKO DANA: U Hrvatskoj upaljeni meteo alarmi, najviši stepen upozorenja zbog JEDNE POJAVE
Ilustracija, Foto: Profimedia

SNEŽNA BOMBA STIŽE U EVROPU ZA SAMO NEKOLIKO DANA: U Hrvatskoj upaljeni meteo alarmi, najviši stepen upozorenja zbog JEDNE POJAVE

Hrvatska -

Državni hidrometeorološki zavod upalio je za utorak nekoliko upozorenja za područje Hrvatske.

Najviši nivo upozorenja aktivan je za Velebitski kanal zbog vetra.

"Mestimično jak jugo, već tokom jutra u okretanju na jaku i vrlo jaku, prema večeri i olujnu buru. Najjači udari vetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vreme je vrlo opasno i podrazumeva visok stepen opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima. Takođe, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovija vremenska upozorenja. Savetujemo javnost da izbegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je verovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", saopštili su iz DHMZ-a.

Narandžasto upozorenje važi za zapadnu obalu Istre te Kvarner i Kvarnerić. Žuto upozorenje upaljeno je za karlovačku, gospićku, riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju i severnu, srednju i južnu Dalmaciju. Većina je meteoalarma upaljena zbog vetra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Sergei Krasnoukhov / TASS / Profimedia

U utorak će biti pretežno oblačno s kišom. Ponegde na Jadranu i u područjima uz Jadran pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji. U najvišem gorju mogući su susnežica i sneg. Poslepodne se na zapadu i severu očekuje prestanak kiše, moguće je i delimično razvedravanje. Duvaće slab i umeren, na udare ponegde jak severoistočni vetar.

Na Jadranu umeren i jak, mestimično i olujni jugo i jugozapadni vetar, potom bura, najpre na severnom delu. Temperatura će u unutrašnjosti biti uglavnom od 5 do 10 °C, a na Jadranu između 12 i 17 stepeni.

Stiže sneg u Evropu

Veliku Britaniju očekuje oštro zahlađenje, najavljuju tamošnji meteorolozi, dok mediji prenose da ih očekuje "snežna bomba" za samo nekoliko dana.

Očekuje se pad temperatura, a jaki severni vetar uzrokovaće značajno hladnije vreme i prve snežne nalete ove zime.

Krajem sledeće nedelje mogući su jaki zimski pljuskovi na severu zemlje, prenosi Mirror.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track