DETALJI VELIKE AKCIJE BALKANSKI KARTEL: Hapšenjem hrvatskog narko bosa otkrivena cela mreža koja je delovala na više kontinenata
Foto: Printscreen/Twitter

razotkriveni

DETALJI VELIKE AKCIJE BALKANSKI KARTEL: Hapšenjem hrvatskog narko bosa otkrivena cela mreža koja je delovala na više kontinenata

Hrvatska -

Pre pet dana u Turskoj je uhapšen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narkokartela. Uz prvookrivljenog Nenada Petraka, preduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudelovanja u pokušaju ubistva Josipa Čubelića sredinom aprila ove godine, među okrivljenima je i Filip Romić, koji je pobegao u Dubai, ali je uhapšen pri povratku u BiH.

Dan nakon hapšenja je još jedan hrvatski državljanin s Interpolove poternice. Uhapšen je u Bešiktašu. Radi se o Kristianu Paliću, koji je osumnjičen da je jedan od vođa zapadnobalkanskog krila međunarodnog narkokartela. Interpolovu plavu poternicu za Palićem raspisali su Brazil, Hrvatska i nekoliko evropskih zemalja. Sada su objavljeni detalji akcije.

Akcija Balkanski kartel

Europol je podržao istragu krijumčarenja velike količine kokaina u kojoj su učestvovale hrvatska, nemačka, španska i turska tela za sprovođenje zakona u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel". Operativne aktivnosti dovele su do hapšenja Hrvata koji je bio glava organizoirane kriminalne grupe, a koji je prošle nedelje uhvaćen u Istanbulu.

Nenad Petrak, Istanbul, Turska, hapšenje
foto: Printscreen/Twitter

Veruje se da je osumnjičeni bio na čelu velike organizacije za trgovanje drogom koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu. Osim trgovanja drogom, sumnjiče ga za niz drugih kriminalnih aktivnosti, između ostalog i za nasilje i pokušaj ubistva.

Uhapšena 21 osoba

Hapšenje hrvatskog narkobosa rezultat je operativnih aktivnosti koje je podržao Europol početkom oktobra, a u koje su bila uključena tela za sprovođenje zakona iz Hrvatske i Nemačke. Akcijski dan koji se održao 11. oktobra 2023. godine doveo je do hapšenja 21 osobe (12 u Splitu, i 9 u Nemačkoj) i zaplene 8 vozila, oružja (puške, mitraljezi, municija i prigušivači) te velike količine novca, droge, mobilnih telefona i različitih vrsta dokumenata. Europol je pomogao pri razmeni informacija i pružao analitičku podršku tokom cele istrage. Tokom prikupljanja obaveštajnih podataka otkrivena je cela jedna skrivena mreža koja je delovala u raznim zemljama na nekoliko kontinenata.

Takođe je povezan sa organizacijom isporuke jedne tone kokaina u Evropu koji je zaplenjen u Španiji 2020. godine. Dan kasnije, u okviru nacionalne istrage turske su vlasti uhapsile još jednu osobu koju je EU smatrao visokovrednom metom zbog optužbi za pranje novca.

Osumnjičeni je bio meta koju su tražile Hrvatska i Nemačka. Istragom koja je sprovedena u okviru Europolove operativne radne grupe "Balkanski kartel" obeležena je uspešna saradnja između uključenih država članica EU i Turske usmerena na razbijanje ove kriminalne organizacije.

Nenad Petrak, Istanbul, Turska, hapšenje
foto: Printscreen/Twitter

Operativna radna grupa protiv balkanskih kartela

Razotkrivanje alata za kriptiranu komunikaciju kojima su se koristili kriminalci pružilo je međunarodnim telima za sprovođenje zakona najveći uvid do sada u kriminalne mreže i način njihovog funkcionisanja. Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža koje se većinom sastoji od državljana balkanskih zemalja u svetskoj trgovini kokainom.

Europol je osnovao operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" kao odgovor na ovu pretnju. Operativna radna grupa okuplja zemlje s područja Balkana, EU i šire sa ciljem efikasnog suprotstavljanja ovakvim kriminalnim mrežama koje vode osobe s bliskim vezama u regiji.

Kurir.rs/index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track