NEVEROVATNO! ŽELJKO ŽIVI U PRIZEMLJU, A KIŠA MU PADA PO GLAVI: Veštaku i sudiji pozlilo na uviđaju, a za sve je kriv jedan čovek
Foto: Printscreen/Dnevnik.hr

NEVEROVATNO! ŽELJKO ŽIVI U PRIZEMLJU, A KIŠA MU PADA PO GLAVI: Veštaku i sudiji pozlilo na uviđaju, a za sve je kriv jedan čovek

Hrvatska -

Zbog komšijinih radova bez građevinske dozvole Željku Vukasoviću dom je potpuno uništen.

Željko ga je tužio, dobio sud i već 14 meseci čeka da se presuda sprovede u delo.

Živi u uslovima u kojima je, prema rečima presude, veštaku i sudiji koji su obišli njegov dom pozlilo. Željko je čovek na pragu sedamdesete, a sve ovo ne odvija se u nekoj zabiti, već u elitnom zagrebačkom kvartu.

Željko Vukasović
foto: Printscreen/Provjereno

Predsednica Udruženja za zaštitu potrošača kaže da čoveku kiša ulazi u stan, uništen je krov, pada mu strop po glavi.

"Život je nekad tu bio divan, raj na zemlji, a sad je postao pakao", rekao je Vukasović, zaštićeni podstanar.

Ekipa Provjerenog bila je uverena da čovek živi u tavanskom prostoru, ali ne. On živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. I sve to jer vlasnik iznad njega radi radove.

"Krov se urušio u tri navrata, u maju prošle godine, onda pred kraj prošle godine i sad nedavno, a to se još i stalno urušava, konstantno sipi taj šut i ti kamenčići i komadići drveta, nema šta nema, dan danas to se ne nađe tu na ovim rasutim novinama", ispričao je Vukasović.

Željko Vukasović
foto: Printscreen/Provjereno

U sobi do, takođe rupa na plafonu, ali i beton koji je uliven u dimnjak koji je izbio kroz peć nasred sobe. Željko Vukasović je zaštićeni podstanar, u taj stan uselili su njegov baka i ded 1933, majka, otac i on proveli ceo život u njemu. Ulazi u 70. godinu života.

"Sve je to napuklo i labilno, u dnevnom boravku su strašne štete i tu mi kod svakih pljuskova i sneg curi po ovom bidermajer ormaru", pokazuje Željko reporterki štetu na nameštaju.

Vonj vlage, crne gljivice, otpale tapete i komadi boje sa plafona. Rupe u plafonu. Ceo stan pred urušavanjem. Ni spolja ništa bolji prizor, skele, uništene cerade, bez struje na speteništu, umesto zidova trule šperploče. Uski ulaz jedva za čoveka.

"U 2016. godini počelo je s radom gvozdene konstrukcije, a posle 2017. je bilo grozno rušenje tog gornjeg stana i ove etaže iznad toga", priča Željko.

Krova nema, već je postavljena nadstrešnica koja bi tobože trebalo da štiti od kiše, ali ne štiti jer nije spojena, već kroz rupe kiša pada sve do prizemlja. Kada je prvi puta ulila voda, Željko je razgovarao sa komšijom upozorio ga da zbog njega ima poplavu.

Željko Vukasović
foto: Printscreen/Provjereno

"On je rekao: 'Baš me briga što tebi curi, ja ću još doliti vode pa ću te isterati van kao štakora'", tvrdi Vukasović koji je suseda i tužio.

"Ukupno četiri godine je trajalo suđenje, spor sam dobio, postao je pravosnažan pre 14 meseci, ali se ne poštuje i ne događa se ništa", požalio se.

Dakle, ima pravosnažnu presudu s kojom ne može apsolutno ništa. Nemoćno posmatra neverovatnu gvozdenu konstrukciju.

"Suludo da, to je od početka do kraja suludo i ničim opravdano. Ja sam protiv toga očigledno nemoćan", napomenuo je Vukasović.

Stavlja lonce kako bi izbacio kišnicu, novinama skuplja vlagu. Hrvatsko udruženje za zaštitu potrošača pokušava da mu pomogne u plaćanju abnormalnih računa za vodu i struju.

"Pa evo to su znači biseri našeg pravosuđa i naše države, šta potrošaču odnosno građaninu znači ako ima pravosnažnu presudu ako nema nekoga ko će to izvršiti", objasnila je Ana Knežević, predsednica Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača.

Jer iako je sudija naredio da se konstrukcija krovišta i sanacija međuspratne konstrukcije izvede, investitor Zoran V. se na to oglušuje već 14 meseci. Zato ga je ekipa Provjerenog pozvala.

Željko Vukasović
foto: Printscreen/Provjereno

A ko ste vi?

"Naravno da imam građevinsku dozvolu, a ko ste vi da vas to zanima?", isprva je bio svadljiv. Na tvrdnju reporterke da ima pravosnažna presuda prema kojoj treba izvesti kompletnu rekonstrukciju krovišta zgrade i sanirati međuspratnu konstrukciju, Zoran V. kaže da se to sve radi.

"Vama možda piše neki rok, meni ne piše u kojem roku se to mora završiti", poručio je novinarki.

Međutim, u presudi piše rok i to od 15 dana, ali izgleda da je to mrtvo slovo na papiru, piše Dnevnik.hr. Ekipa Provjerenog je pisala građevinskoj inspekciji koja u ovom slučaju nije preduzela ništa, a iz zgrade se šire metalne konstrukcije, kao što se šire i gabariti zgrade.

"Uviđajem u novembru ove godine utvrđeno je da na navedenoj lokaciji niko ne boravi, a na zgradi se ne izvode radovi", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

U celom tom sudskom postupku koji je trajao četiri godine sudija i veštak su izvršili uviđaj.

"Valja reći, da niti sudac niti veštak u ovom postupku, nisu nikada boravili u stambenom prostoru u kom živi neka osoba, a koji se nalazi toliko oštećen, a kao posledicu zbog "radova" tuženog, tužitelj sada živi u kompletno nehigijenskim uslovima, o čemu dovoljno svedoči i činjenica da je prvo veštaku, a zatim i sudiji pozlilo na samom uviđaju zbog takvog teškog stanja", piše u presudi.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track