POŠTARKA TAMARA HITNO NAJURENA SA POSLA: Iznenada joj pregledali radni sto, dobila momentalni otkaz, a onda završila i na sudu
Foto: Shutterstock, Ilustracija

neverica

POŠTARKA TAMARA HITNO NAJURENA SA POSLA: Iznenada joj pregledali radni sto, dobila momentalni otkaz, a onda završila i na sudu

Hrvatska -

Hrvatska pošta otpustila je poštarku kad je otkriveno da nije na vreme uručivala pisma i da je za neke preporučene pošilje krivotvorila potpise kako bi ispalo da ih je dostavila.

Međutim, otkazu koji joj je uručen nakon interne kontrole, usprotivili su se Radničko veće Hrvatske pošte i Hrvatski sindikat pošte, tvrdeći da je reč o nezakonitoj odluci jer to nije bila povreda iz radnog odnosa.

Na kraju je slučaj završio na sudu.

Poštarka, koju lokalni mediji nazivaju samo Tamara, optužena je da nije na vreme dostavila čak 580 običnih poštanskih pošiljaka i tri knjižene preporučene pošiljke za opštinske sudove.

FALSIFIKOVALA POTPISE

- Za preporučene pošiljke je krivotvorila podatke o uručenju tako što je povratnice lično potpisivala umesto primalaca nakon čega bi ih sravnila u sistemu i vraćala pošiljaocu. Pošiljke, koje nije uručila, držala je u radnom stolu. Kontrolom njenog radnog stola uočena je količina od 580 običnih pošiljaka komitenata T-com, Tele 2, OTP, PBZ, Adriatic, Euroherc, Zagrebačka banka, Vodovod... Pronađene su i preporučene pošiljke - navodi se u nalazu interne kontrole.

Tamara se pravdala da ima dogovor sa korisnicima da potpisuje prijem pošiljke umesto njih. Hrvatska pošta, međutim, navodi da je to krivotvorenje potpisa, a dodaju da su sem toga ustanovili kako neke pošiljke nisu bile uručene po 15 i više dana.

Poštarka se takođe žalila na previše posla jer su joj u reon za koji je zadužena dodali još neke ulice pa navodno nije stigla da sve uruči na vreme. Navela je i da su mnogi poštari zbog toga dali otkaz.

KAZNA OD 500 EVRA

Radničko veće HP navodi da Tamara nije iz loše namere učinila dela koja joj se stavljaju na teret i da nije u celosti odgovorna za prekoračenje roka za uručenje spornih pošiljaka.

- To je prvenstveno posledica lošeg upravljanja divizije pošte tako da je došlo do propusta u organizaciji rada od strane sektora dostave zbog čega ne postoji isključiva odgovornost radnice - ističu iz Radničkog veća.

Međutim, sutkinja je odbacila tužbu poštarke i potvrdila da je odluka HP o momentalnom otkazu doneta zakonito. Poštarki je takođe naložila i da HP nadoknadi 500 evra troškova postupka.

Presuda je nepravosnažna.

(Kurir.rs/Danica/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

02:12

NEPRISTUPAČNI PREDELI KAMENE GORE: Žitelji okovani snegom! Jedini posetilac POŠTAR a najbolji prijatelji VOLOVI (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track