NEOBIČNI MORSKI STVOR PRIMEĆEN KOD ISTRE: Pecaroš traži pomoć stručnjaka: Izgleda kao niz POVEZANIH KESA sa belim krugom (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

šok

NEOBIČNI MORSKI STVOR PRIMEĆEN KOD ISTRE: Pecaroš traži pomoć stručnjaka: Izgleda kao niz POVEZANIH KESA sa belim krugom (FOTO)

Hrvatska -

Pecaroš iz Hrvatske snimio je misterioznog morskog stvora kod Umaga!

- Šta bi ovo bilo? Opisao bih ga kao niz povezanih providnih kesa sa belom tačkom koje se lagano kreću po površini blago nošene strujom. Sinoć sam ga video u dva navrata u moru. Radi se o umaškom kraju - objavio je Nikola Špoljar u grupi "Živi svet Jadranskog mora" na Fejsbuku tražeći pomoć u identifikaciji neobičnih stvorenja.

1 / 2 Foto: Printscreen Facebook

Nije morao dugo da čeka na odgovor. Pero Ugarković sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu rekao je da je prilično uveren da je reč o velikoj salpi.

To je vrsta planktonskih plaštaša koja se hrani fitoplanktonom.

Кreće se sa kontrakcijama koje potiskuju vodu iz tela. Najčešće se posmatraju povezani jedni sa drugima u koloniji, a ponekad i kao samostalne jedinke. Kolonija duga oko sedam metara zabeležena je 2013. u Jadranskom moru.

Veslača, neobična riba koja može da naraste i do osam metara dužine, podsetimo, nedavno je pronađena na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj!

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

00:03

JEZIVI SNIMAK Ogromna ajkula ISKAČE iz mora na samo par metara od dece!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track