ČINILO SE BEZAZLENO, MEĐUTIM... Devojčica pala na fizičkom i slomila ruku, a sada škola mora da joj plati OGROMNU SVOTU NOVCA
Foto: mirzavis / Alamy / Alamy / Profimedia

užas

ČINILO SE BEZAZLENO, MEĐUTIM... Devojčica pala na fizičkom i slomila ruku, a sada škola mora da joj plati OGROMNU SVOTU NOVCA

Hrvatska -

Učenica sa područja Križevaca, koja je tada imala 9 godina , povređena je u osnovnoj školi na području Bjelovara, kada ju je dečak iz njenog razreda gurnuo sa tribine, usled čega je pala je i zadobila teške povrede.

Dečak je bio hiperaktivno dete i pod posebnim nadzorom škole, kažu roditelji.

Prema nalazu sudsko-medicinskog veštaka, devojčica je „zadobila prelom desne palčane kosti i desne lakatne kosti, što predstavlja tešku telesnu povredu, a hirurški su zbrinuti epifizioliza i subkapitalni prelom glave palca desne kosti” u padu sa tribine.

Veštak je konstatovao da je posle tretmana devojčica imala trajno smanjenje životne aktivnosti od 5 odsto, zbog rezidualne kontrakture – blagog stepena smanjene pokretljivosti desnog lakta.

Nisu osigurani

"Zbog toga će morati da ulaže pojačane napore u svim aktivnostima koje zahtevaju upotrebu desne ruke, pogotovo što je dešnjak“, naglašava doktorka.

U školi su se branili da je nejasno kako je učenica povređena, niti da li je ona sama kriva za pad , i ističu da se sve dogodilo nakon završetka časa fizičkog. Međutim, dečak je priznao da je nehotice gurnuo drugaricu iz razreda sa tribina dok su silazili.

Sud je presudio u korist učenika i zaključio da je škola odgovorna za povredu . Morali su da drže na oku decu i ne dozvoljavaju im da budu na tribinama tokom fizičkog vaspitanja. Kako škola nije imala ugovor sa osiguravajućim društvom, odštetu će morati da plati sama.

Studentu je dosuđena naknada od 11.500 evra plus kamate i oko 6.700 evra ukupnih troškova postupka. Presuda je pravosnažna i škola može da uloži žalbu na nju.

(Kurir.rs/ Danica.hr/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:02

Još jedan skandalozan slučaj u Centru za socijalni rad u Leskovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja