SRBI GLAVNA KONKURENCIJA "RECI PRAVDE" NA IZBORIMA U HRVATSKOJ? Neverovatan obrt na štetu SDP: Pupovac izneo plan
Foto: Beta

neočekivano

SRBI GLAVNA KONKURENCIJA "RECI PRAVDE" NA IZBORIMA U HRVATSKOJ? Neverovatan obrt na štetu SDP: Pupovac izneo plan

Hrvatska -

SDP-u, odnosno njihovoj koaliciji "Reke pravde" najveća konkurencija u sedmoj izbornoj jedinici najverovatnije će biti lista SDSS-a.

"Nemamo još konačnu odluku. Već duže o tome razgovaramo, a ako bismo išli na opšte izbore onda bi to bilo samo u jednoj izbornoj jedinici" kazao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac koji nije želeo da potvrdi, ali ni da opovrgne da se razmatra samostalni izlazak na izbore u sedmoj izbornoj jedinici. Samo je napomenuo kako će SDSS konačnu odluku doneti vrlo brzo.

Osvoje li mandat u sedmoj izbornoj jedinici, to bi značilo da će SDSS u idućem sazivu Sabora imati četiri zastupnika jer će sigurno imati svoju listu i u dvanestoj izbornoj jedinici u kojoj se biraju manjinski zastupnici. Srpska nacionalna manjina ima garantovana tri saborska zastupnika i uvek ih dobija upravo SDSS.

Pupovac je podsetio kako je SDSS četiri puta do sada izlazio na opšte izbore, a istovremeno i na izbore u dvanaestoj izbornoj jedinici. Dva puta je to bilo u koaliciji sa SDP-om na čijim su listama bili i njihovi kandidati, jednom je Slobodan Uzelac sam išao na izbore, a na izborima 2.000 godine SDSS je samostalno izašao na izbore u devetoj izbornoj jedinici. Nosilac liste bio je Pupovac, ali lista nije osvojila ni jedan mandat.

Premda Pupovac nije hteo da kaže koja se izborna jedinica razmatra za predstojeće parlamentarne izbore, logika govori da bi to mogla biti sedma izborna jedinica koja po novom zakonu obuhvata celu Karlovačku županiju, celu Ličko - senjsku, i delove Sisačko - moslavačke i to gradove Glinu, Kutinu, Petrinju, Popovču i Sisak, i opštine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Velika Ludina, zatim deo Primorsko - goranske županije (Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko), i još deo Zadarske županije koja obuhvata gradove Obrovac i Pag, i opštine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljanu, Ražanac, Starigrad i Vir.

U ovoj, teritorijalno najvećoj, izbornoj jedinici živi značajan broj birača srpske nacionalnosti, a posebno na područjima stradalima u potresu. Tradicionalno su birači srpske nacionalnosti na opštim izborima bili najskloniji SDP-u, ali na ovim bi te glasove želeo da uzme SDSS pri čemu bi u kampanju mogao da istakne rezultate u obnovi nakon potresa, i navodi kako je do pomaka i stvarnja obnove došlo zahvaljujući njihovom angažmanu u vladajućoj koaliciji.

Ukoliko i ne osvoje mandat, sigurno će deo glasova odneti SDP-ovoj listi čime bi se neizravno pomoglo HDZ-u.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:58

OVDE SE NALAZI MOZAK KRIMINALNIH OPERACIJA U CRNOJ GORI! Milanović šokirao tvrdnjama: Mora se pod HITNO RASFORMIRATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track