OBLAČNO U REGIONU: Stiže hladan vazduh, a EVO gde će pasti sneg
Foto: Shutterstock, screenshot

OBLAČNO U REGIONU: Stiže hladan vazduh, a EVO gde će pasti sneg

Hrvatska -

Aktivnost ciklona nad severnom Evropom uzrokuje jako severoistočno strujanje kojim se hladan vazduh polarnih širina spušta prema jugu. Hladan front nalazi se severnije od Alpa, prelazi ili zaobilazi Alpe i utiče na vreme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na severnom Jadranu, kaže meteorolog Bojan Lipovšćak.

Zbog približavanja hladnog vazduha nad Đenovskim zalivom razvija se plitki ciklon koji će se tokom vikenda premeštati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

U planinama u Hrvatskoj mogući sneg

Danas će vreme u Hrvatskoj biti oblačno s povremenom kišom koja će se sa zapada do kraja dana proširiti na istočne krajeve unutrašnjosti, a u noći zahvatiti i južni Jadran. Zbog pristizanja hladnog vazduha u višim slojevima atmosfere u gorju iznad 600 m nadmorske visine kiša može prelaziti u susnežicu i sneg. Oko podneva na srednjem Jadranu se očekuje jak razvoj naoblačenja uz pljuskove praćene grmljavinom.

Na Jadranu se poslepodne očekuje vetar koji će preći u buru koja će do večeri jačati, a u podvelebitskom primorju se očekuju udari olujne jačine. Najviša dnevna temperatura vazduha u unutrašnjosti će biti oko 13, a na Jadranu od 15 do 17°C.

(Kurir.rs/Index/N1/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track