PLENKOVIĆ KANDIDAT ZA NASLEDNIKA FON DER LAJEN? Nemački mediji: Hrvatski premijer u igri za mesto ŠEFA EVROPSKE KOMISIJE!
Foto: EPA / Olivier Hoslet, EPA Olivier Matthys, Beta Damir Sencar

nije jedino IZNENAĐENJE

PLENKOVIĆ KANDIDAT ZA NASLEDNIKA FON DER LAJEN? Nemački mediji: Hrvatski premijer u igri za mesto ŠEFA EVROPSKE KOMISIJE!

Hrvatska -

Ursula fon der Lajen, prema izvorima nemačkog Bilda u političkim vrhovima Evropske unije, polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu Evropske komisije i izgledno je da će joj evrokonzervativci pronaći zamenu u hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsedniku Vlade Kirjakosu Micotakisu.

- I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsednici parlamenta Roberti Mecoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije pa, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego fon der Layen - piše Bild u tekstu naglašeno nenaklonjenom opciji da Ursula fon der Lajen dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije. Nemački tabloid, primera radi, citira neimenovanog člana Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.

‘Ursuline šanse su male‘

- Iskreno, šanse su s**nje...- izjavio je neimenovani poslanik za Bild. Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cenu, kazao je isti izvor za Bild.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu predsednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU. U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsednice EK. Iz CDU-a Bild je na potonju temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsednice EK u kampanji primenjuje iz taktičkih razloga.

- Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Pajpera htela da unapredi na visoko plaćeno mesto predstavnika malih i srednjih preduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od poverenika EU. Pajperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primer pokazuje da Fon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja takođe uključuje CDU i CSU - navodi Bild.

Afera Fajzer

Isti izvor procenjuje kako aktualna šefica EK ima previše prepreka pred sobom, ako želi da ostvari novi mandat. Uz spomenute otpore u vlastitim redovima, Fon der Lajen mora da doprinese pobedničkom rezultatu EPP u izborima za evroparlament, zatim da pridobije koalicione partnere u parlamentu te napokon potporu šefova vlada članica EU. Pritom Bild procenjuje da su potezima predsednice EK u dosadašnjem mandatu razočarani koalicioni partneri EPP-a poput Zelenih koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničara koji su po svaku cenu hteli da zaustave levog kandidata za predsednika EK, a sada Ursuli fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

Bild podseća i na aferu s netransparentnom nabavom vakcina protiv COVID-19 od Fajzera, kao i na velike kritike na njen račun zbog potpunog svrstavanja na stranu Izraela u aktualnom sukobu s Hamasom i Iranom. List smatra da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

Detaljno se baveći političkom sudbinom Ursule fon der ajyen, Bild tek usputno predstavlja njene moguće naslednike. Za Plenkovića list navodi da je nedavno dobio parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a za Micotakisa da je vrlo uticajan u Briselu.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track