NE ZUJE, A OSTAVLJAJU BOLNE PLIKOVE: U Hrvatskoj najezda ogromnih komaraca, stručnjaci sumnjaju na NETIPIČNU VRSTU
Foto: Profimedia

mnogo su veći u odnosu na letnje

NE ZUJE, A OSTAVLJAJU BOLNE PLIKOVE: U Hrvatskoj najezda ogromnih komaraca, stručnjaci sumnjaju na NETIPIČNU VRSTU

Hrvatska -

Godišnja doba su se menjala poslednjih godina, možemo slobodno reći da smo izgubili prelazno proleće i jesen u punom sjaju. Visoke temperature i nagle vremenske promene uticale su i na naš ekosistem.

Sva jasna pravila su izbledela. Tako je Splićanka nedavno bila iznenađena kada je u svom stanu ugledala komarce, kako kaže, mnogo veće u odnosu na letnje na koje smo navikli.

"Ne mogu da kažem da je bilo najezde, ali ti komarci su bili potpuno čudni, dosta veliki i nisu zujali. Primetila sam ubode na deci i koji bole. Ostali su sa tvrdim žuljevima i nestalo je tek nakon što sam ih utrljala Sinopenom", priča Splićanka.

DAJ SPREJ! Ona dodaje da je u ovom trenutku bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca jer ga većina prodavnica ima u ponudi samo u letnjim mesecima.

"Pre mesec dana obišla sam sve prodavnice u potrazi za sprejom. Našla sam ga samo u prodavnici na Sirobuji, a kada sam pitala prodavačicu da li ih ima u ponudi, rekla mi je da sam ja četvrta osoba tog dana koja ju je to pitala."

Sličan problem zabeležila je i njena prijateljica u Podstrani.

"Ovo je postalo strašno. U sezoni je tokom cele godine. Mažemo se i prskamo, stavljamo nalepnice i narukvice. Ranije smo imali kućne apoteke za uklanjanje vlakana i kad te boli zub, a sada imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista" ,priča žitelj iz Podstrane.

REČ STRUČNjAKA Pitali smo dr sc. Tonija Žitka , diplomirao biologiju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

"Koliko vidim sa fotografije, reč je o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih komaraca. Povezujemo ih sa poplavnim područjima, ali ih možemo videti i ovde, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih videti u centru grada, već u istočnim delovima, gde je više zelenila i ima vodenih površina gde se razmnožavaju. Trebalo bi da pregledam uzorak komarca da bih bio sto posto siguran", rekao nam je dr sc. Žitko, načelnik Odeljenja za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju NZJZ-SDž.

Kontaktirali smo i CIAN iz kojeg su nam rekli da će ovaj slučaj snimiti i nastaviti pratiti situaciju u saradnji sa NZJZ Splitsko-dalmatinske županije. Objasnili su nam da svake godine vrše larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju pre i tokom leta.

(Kurir.rs/ Slobodna Dalmacija/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:37

EVO KAD I GDE NAJČEŠĆE UBADAJU KOMARCI KOJI PRENOSE VIRUS ZAPADNOG NILA! Dr Drakulović daje preporuke zaštite od zaraznih insekata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track