ISPUSTIO FEKALIJE U VODOVOD, POTROVAO LJUDE, TRAŽI GA POLICIJA: "Video sam da voda smrdi" UŽAS U Hrvatskoj!
Foto: Ž.M.

ISPUSTIO FEKALIJE U VODOVOD, POTROVAO LJUDE, TRAŽI GA POLICIJA: "Video sam da voda smrdi" UŽAS U Hrvatskoj!

Hrvatska -

Splitska policija traži nepoznatog počinitelja koji je - slučajno ili ne - kriv za ispuštanje vode s fekalijama u vodovodni sistem zbog čega su neki stanovnici iz 4 zgrade u Kaštel Lukšiću potražili lekarsku pomoć. Od prošlog četvrtka do danas voda se nije smela upotrebljavati ni za piće ni za higijenu.

U Kaštelima postoje brojne bušotine s vodom koje su ugrađene u stambene zgrade i kuće uz regularnu vodovodnu mrežu. Ti prirodni izvori odavno su zagađeni, najčešće zbog ispuštanja septičkih jama, a u ovom slučaju došlo je do mešanja s pitkom vodom.

"Video sam da mi voda smrdi, odmah sam kontaktirao susede i isto su mi potvrdili da su njima već deca bolesna i imaju probavnih problema s temperaturom i meni se isto dete razbolelo. Sutradan je drugo dete dobilo temperaturu", kaže Zdravko Čurić.

"Ja ne trošim ništa, samo kad operem ruke, onda još i alkoholom namažem, evo, cisterna je spasila situaciju", kaže Neška Mohorić.

Voda je odmah poslata na analizu u Zavod za javno zdravstvo. "Većina stvari koje ne bi trebale biti u crvenom u crvenom su: ešerihija koli, helikobakterije", dodaje Zdravko.

"Ispitat ćemo celo to područje"

Šta je mogući uzrok, kazali su iz splitskog komunalnog preduzeća.

"Verojatno neko od njih slučajno ili namerno to spoji u sanitarni sistem svog objekta, i tada postoji ta mogućnost da kroz interni sistem ta voda uđe u naš sistem", ističe Ivica Perić, tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

Čini se, međutim, da je ključno pitanje u ovoj priči ko se i na koji način koristi tim bušotinama te plaća li za njih koncesije.

"Mi ćemo sigurno upoznati Hrvatske vode, sanitarnu inspekciju, da provere koje su bušotine legalne, sigurno da ćemo celo područje ispitati da se ne bi sličan incident desio", rekao je Perić. Građani su ljutiti jer informacija, kako kažu, nije pravovremeno stigla do njih, a još više na gradonačelnika Kaštela koji ih nije ni pitao za zdravlje.

Kurir.rs/Index/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track