SLEDE IZBORI: Raspušten Hrvatski sabor
Foto: Beta AP

Sedmi saziv zaključio svoj rad

SLEDE IZBORI: Raspušten Hrvatski sabor

Hrvatska -
Saborski poslanici biraju se na mandat od četiri godine, neposredno tajnim glasanjem

ZAGREB - Sedmi saziv Hrvatskog sabora zaključio je danas svoj nepuni četvorogodišnji rad, a odluku o raspuštanju koja na snagu stupa u ponedeljak, 28. septembra, 123 poslanika su donela jednoglasno. Sedmi saziv konstituisan je 22. decembra 2011. godine i bez obzira na raspuštanje, poslanicima mandati ostaju do konstituisanja novog saziva.

Pred Hrvatskom su sada parlamentarni izbori koji moraju da se održe najkasnije 60 dana posle raspuštanja, što je krajem novembra. Izbori se po pravilu održavaju nedeljom, a koja će to nedelja biti odlučiće predsednica Republike.

Najkasnije u roku od 14 dana od raspisivanja izbora Državnoj izbornoj komisiji treba da stignu predlozi izbornih lista. Liste mogu predložiti političke stranke, koalicije stranaka i birači. Zvanična predizborna kampanja počinje danom objavljivanja zbirnih lista izbornih jedinica, a završava se 24 sata pre dana održavanja izbora.

Pravo glasanja na izborima imaju svi punoletni hrvatski državljani i birani mogu biti svi punoletni hrvatski državljani, bez obzira na prebivalište. Saborski poslanici biraju se na mandat od četiri godine, neposredno tajnim glasanjem. Biraju se u Hrvatskoj i u inostranstvu na biračkim mestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track