ZBOG NASILJA I UPADA U SOBRANJE: Podignuta optužnica za terorizam protiv 30 ljudi
Foto: Reuters / Ognen Teofilovski

tužilaštvo makedonije

ZBOG NASILJA I UPADA U SOBRANJE: Podignuta optužnica za terorizam protiv 30 ljudi

Severna Makedonija -

Tužilaštvo Makedonije je danas podiglo optužnicu za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka protiv 30 učesnika u nasilju u makedonskoj skupštini aprila prošle godine.

Državni tužilac Ljubomir Joveski je rekao da je 28 optuženo za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti" Makedonije, a dvoje za pomaganje u tome.

Među optuženima je i pet poslanika opozicione VMRO DPMNE, bivši ministar unutrašnjih poslova i tadašnji direktor za javnu bezbednost Mitko Čavkov, nekoliko policajaca, kao i organizatori protesta nazvanih "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali upadom u Sobranje.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Joveski je rekao da je opsežna istraga utvrdila da su optuženi delovali sa istim ciljem izvršavajući krivično delo koje im se stavlja na teret. Optužni akt je dostavljen krivičnom sudu u Skoplju.

Po Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, utvrđeno je da je jedan od učesnika nasilja u Sobranju imao nameru da puca na lidera parlamentarne većine i sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, ali da to nije uradio jer je Zaev bio zaštićen.

"Jedan od optuženih je pošao prema Zaevu, posegnuo za pištoljem koj je nosio, ali nije pucao jer je poslanika zaštitilo obezbeđenje", rekla je savetnica Tužilaštva, Elisaveta Nenadevska.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Tokom nasilja u Sobranju Makedonije, dodala je, teže ili lakše je povređeno više poslanika parlamentarne većine i novinara.

Nanadevska je istakla da je istragom utvrđeno da su optuženi delovali s različitih pozicija i iz različitih grupa, ali u saradnji i koordinaciji, i da su svi imali isti cilj - da se onemogući funkcionisanje parlamentarne većine i Sobranja Makedonije.

"Tužilac je obezbedio dokaze da su optuženi s namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost Makedonije i da onemoguće izbor predsednika parlamenta, izazvali nasilje kojim su ugrozili živote poslanika, novinara, službenih lica i zaposlenih u Sobranju i da su time stvorili osećaj nesigurnosti, ugroženosti i straha među građanima", rekla je ona.

Za četvoro, od prvobitno osumnjičenih 35 za ugrožavanje ustavnog poretka, obustavljen je istražni postupak jer nisu dostupni organima gonjenja, ali će biti nastavljen kada budu privedeni.

Protiv poslanice VMRO DPMNE Žakline Peševske je prekinut postupak zbog nedostatka dokaza.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Ognen Teofilovski

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track