(VIDEO) AMBASADOR SAD U SKOPLJU: Makedonija ima realnu mogućnost da uđe u NATO
Foto: Sloboden pečat

Džes Bejli

(VIDEO) AMBASADOR SAD U SKOPLJU: Makedonija ima realnu mogućnost da uđe u NATO

Severna Makedonija -

Ambasador SAD u Skoplju Džes Bejli izjavio je danas da Makedonija ima realnu mogućnosti da se priključi NATO, čim reši spor sa Grčkom oko naziva.

"Osećaj realne mogućnosti da se Makedonija uskoro priključi NATO je naveća razlika kada govorimo o ovoj zemlji danas u odnosu na prošlost", rekao je Bejli na skupu povodom 60 godina NATO.

Istakao je da SAD imaju isti stav od Samita NATO u Bukureštu 2008. godine, a to je da će podržati prijem Makedonije, čim se postigne uzajamno prihvatljivo rešenje spora s Grčkom oko naziva.

Bejli je dodao da će ulazak Makedonije u NATO pomoći da se prevaziđu unutrašnjepolitički problemi i da sistemske reforme ne ostanu samo na papiru, već da se sprovedu.

Kako prenose mediji, predsednik svetskog Evroatlantskog saveza Fabricio Lučioli je poručio da je Skoplje na raskrsnici i da u regionu ima raznih novih vidova pretnji.

"Članstvo u NATO može da ubrza evroatlantske integracije. Ohrabrio bih sve uključene u spor oko naziva da ga reše, ne samo na unutrašnjepolitički način, jer je to sada pitanje koje dotiče celu evroatlantsku zajednicu", rekao je Lučioli.

Ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska je rekla da je članstvo u NATO od posebne važnosti jer će time Mkedonija postati deo "najmoćnijeg svetskog vojnog i ekonomskog saveza, koji neguje demokratiju i garant je sigurnosti svojih članica", za šta je zatražila podršku stranih partnera.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Sloboden pečat

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja