DIMITROV: Rešenje spora sa Grčkom može da se postigne za dva do tri meseca!
Foto: Sloboden Pečat

po idealnom scenariju

DIMITROV: Rešenje spora sa Grčkom može da se postigne za dva do tri meseca!

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da u idealnom scenariju rešenje spora sa Grčkom oko imena može da se postigne u naredna dva do tri meseca.

Dimitrov je ocenio da hitnost rešenja spora sa Grčkom diktira "evropski voz".

U tom kontekstu Dimitrov je spomenuo Samit za Zapadni Balkan, koji će se odsržati u maju u Sofiji, petnaest godina nakon samita u Solunu, ali i održavanje izobra u 2019. u Makedoniji za predsednika, a u Grčkoj parlemnetarni.

"Pokušavamo da izađemo iz rova u koji smo zakopani više od 20 godina. Dve evropske zemlje, koje dele jedan geografski region, treblo bi da mogu da nađu dostojanstven način koji će da omogući da se pravi razlika između naše države i regiona Makedoninja koji se nalazi u Grčkoj, a da se ne povredi identitet i dostojanstvo makedonskog naroda", rekao je Dimitrov.

Prema njegovim rečima, iako dve susedne zemlje imaju različite pozicije, ponekad se dešava da se nađu na istoj strani sa političkim silama koje žele kompromis, a to su, kako je istakao, snage koje gledaju u budućnost i suprotstavljaju se snagama prošlosti i nacionalizma.

Na pitanje šta će uraditi makedonska strana sa mnogobrojnim nacionalističkim spomenicima u Skoplju, Dimitrov je rekao da opsesivno okretanje prema antičkim vremenima nije zdravo.

"Pribegavanjem mitovima gubimo mlade generacije", rekao je šef makedonske diplomatije.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track