(VIDEO) TUSK PORUČIO NA MAKEDONSKOM JEZIKU: Nema boljeg mesta od Skoplja za kraj moje balkanske turneje!
Foto: EPA/ Georgi Licovski

sastanak uoči samita

(VIDEO) TUSK PORUČIO NA MAKEDONSKOM JEZIKU: Nema boljeg mesta od Skoplja za kraj moje balkanske turneje!

Severna Makedonija -

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas u Makedoniji, obraćajući se na makedonskom jeziku, da nema boljeg mesta od Skoplja za završetak svoje balkanske turneje.

"Mnogo stvari se promenilo od 2015. godine, od kada redovno dolazim ovde da zajedno sa partnerima radim na zaustavljanju migrantskog talasa u Evropu. Od tada je takozvana Zapadno-balkanska trasa zatvorena i trebalo bi tako i da ostane" rekao je Tusk.

On je posle sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom naglasio i da su u Makedoniji zaista vidljive krupne promene.

"Ovde, u Skoplju, osećam promene u političkom mentalitetu, osećam istinsku političku volju za priključivanje everoatlantskim integracijama. Ujedno primećujem hrabro liderstvo premijera Zaeva usmereno ka budućnosti", rekao je Tusk.

Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora, istakao je Tusk, najbolji je dokaz da napori građana i samog premijera impresioniraju mnoge u EU i otvara novo poglavlje u istoriji zemlje koje mnogo obećava.

Tusk je istakao da će EU pomoći Makedoniji u realizaciji reformi i na njenom evropskom putu.

foto: EPA/ Georgi Licovski

Tusk će danas popodne u Skoplju prisistvovati godišnjem sastanku procesa Brdo-Brioni koji će okupiti lidere Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Makedonije.

"Samit pre svega treba da reafirmiše evropske perspektive regiona. Drugo, i konkretnije, treba da poboljša veze i u samom regionu, bez obzira, da li digitalne, ljudske ili infrastrukturne veze", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk

Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track