IVANOV: EU ne treba da daje  prazna obećanja Zapadnom Balkanu!
Foto: Sloboden pečat

čeka konačnu reč

IVANOV: EU ne treba da daje prazna obećanja Zapadnom Balkanu!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Ako Evropska unija ne obezbedi budućnost Zapadnog Balkana, taj region će nastaviti da se bavi prošlošću, izjavio je danas makedonski predsednik Đorđe Ivanov na zajedničkoj pres konferenciji nakon završetka sastanka u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

Ivanov, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da od EU očekuje da regionu ne daje prazna obećanja, pošto "članstvo u Uniji za nas nije prazan ideal".

Ističući da je glavni strateški cilj Skoplja članstvo u NATO i EU, on je ocenio da politika proširenja EU u slučaju Republike Makedonije, nije počivala da principima i kriterijumima Unije zbog, kako je rekao, nepošovanja istih pricipa od strane jedne članice EU.

"Kao predsednik Republike Makedonije, pozivam EU da omogući paralelno kretanje pregovoa o članstvu i prevazilaženje bilateralnih razlika između Makedonije i Grčke", istakao je Ivanov.

On je dodao da o tome Evropski savet ima konačnu reč, a ne Evropska komisija, a političko pitanje ne može da se reši samo tehničkih pristupom, već zahteva hrabrost, odlučnosti kretaivnost Unije.

Pozdravio je objektivne kriterijume za proširenje zasnovane na zaslugama svake zemlje pojedinacno, ali je ipak rekao da očekuje veću fleksibilnost EU kada je reč o Makedoniji.

Predsednik je Evropskog saveta Donald Tusk na pres konfernciji ponovio da se čvrsto zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i poručio da je moguće da istorija Balkana, "koja liči na horor film, koji se nikad ne završava, ipak ima srećan kraj".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track