ŽESTOK DUEL ZAEVA I MICKOSKOG: Makedonski premijer i lider opozicije diskutovali o važnim pitanjima, a spominjala se i Baba Vanga! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

POLITIČKI OKRŠAJ

ŽESTOK DUEL ZAEVA I MICKOSKOG: Makedonski premijer i lider opozicije diskutovali o važnim pitanjima, a spominjala se i Baba Vanga! (VIDEO)

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je sinoć da veruje da makedonski građani zaslužuju otvorene sudske postupke, što će biti najozbiljniji simbolični deo reforme pravosuđa, jer u makedonskom pravosuđu, kako smatra, postoje bogovi u postupcima.

To je rekao Zaev tokom televizijskog duela sa liderom opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

"Verujem da nije sjajno, još nema personalnih promena u pravosuđu. Ima minimalnih, to su sve isti ljudi kojima verovatno trebaju ogromne reforme u njihovim glavama, počevši od nas političara, pravosuđa, pa čak do medija, državne administracije i biznis zajednice", rekao je Zaev.

foto: Youtube/Printscreen

Kako je istakao, da bi primena reformi bila kvalitetna, moramo da imamo transparentnost, otvorenost, dostupnost za javnost i građane.

On se osvrnuo i na postupak vođen protiv njega, koji je, kako je naveo, bio otvoren za građane.

"Verujem da je makedonsko pravosuđe na pravom putu da bude nezavisno i da deli pravdu. Zakon u Makedoniji treba da se pođednako primenjuje na sve", rekao je Zaev.

Mickoski je rekao da je premijer potpuno nekompetentan, jer je tri puta bio "pomilovan za kriminal".

"Nezavisnost u pravosuđu je ključna reforma", zaključio je Mickoski.

Makedonski mediji su i preneli nekoliko zanimljivih trenutaka duela. Primera radi, Mickoski je Zaeva upitao da li je potomak proročice Baba Vange kada je znao kako će se završiti dva velika sudska procesa (misleći na procese koji su se vodili protiv Nikole Gruevskog i samog makedonskog premijera).

"Mi imamo predsednika Vlade koji tačno predviđa kakve će biti presude u dva važna sudska slučaja u Makedoniji. Da li ste vi potomak Baba Vange ili ste na neki drugi način saznali šta će se dogoditi", upitao je lider opozicije optuživši Zaeva da "ne samo da laže, nego i cedi suvu drenovinu".

"Kada sam se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom bilo me je sramota da ga pogledam u oči jer mi je rekao da njegova zemlja ima rast od 5 odsto, a mi nula", rekao je Mickoski.

Kurir.rs/Tanjug/Plusinfo.mk Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja