KONFUZIJA U MAKEDONIJI: Da li i crkva menja ime? Evo šta je Zaev poručio u pismu Vaseljenskom patrijarhu
Foto: EPA

PREGOVORI SA GRČKOM

KONFUZIJA U MAKEDONIJI: Da li i crkva menja ime? Evo šta je Zaev poručio u pismu Vaseljenskom patrijarhu

Severna Makedonija -

U očekivanju da zvaničnici Grčke i Makedonije obelodane detalje dogovora o novom ustavnom imenu te bivše jugoslovenske republike, javnost obe države uzburkana je poplavom kontradiktornih informacija o tome da će ime morati da promeni i, inače, nekanonska Makedonska pravoslavna crkva.

Deo medija, naime, tvrdi da je upravo makedonski premijer zatražio od Vaseljenske patrijaršije da se naziva tamošnje crkve izbaci pridev "makedonska".

Premijer Zoran Zaev to negira i tvrdi da niko nije tražio niti može da promeni ime Makedonske pravoslavne crkve.

Zaev je ogovarajući na pitanja poslanika u makedonskom parlamentu rekao da ime makedonske crkve nije predmet bilo kakvih dilema ili pregovora.

Objasnio je da je pismo Vaseljenskom patrijarhu uputio tražeći pomoć u vezi konačnog rešenja crkvenog spora koji postoji od obnove Ohridske arhiepiskopije.

foto: Sloboden Pečat

Obećao je da će njegov kabinet danas objaviti sadržaj tog pisma koje je poslao Vaseljenskom patrijarhu, kao i odgovor koji je dobio iz Istanbula.

"Tražio sam pomoć u rešavanju dugogodišnjeg crkvenog spora i to sam učinio, naravno, u koordinaciji sa Sinodom Makedonske pravoslavne crkve", rekao je Zaev i dodao da je on samo poslao pismo podrške na zahtev Sinoda da crkva u Makedoniji bude priznata ka Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija", objasnio je Zaev.

Do konfuzije došlo je jer su iz makedonske vlade javnosti poslata dva saopštenja. Jedno, u kojem se kaže da je Zaev pisao Vaseljenskoj patrijaršiji tražeći da pomogne u procesu priznanja Makedonske pravoslavne crkve i drugo u kojem se kaže da je premijer obvestio patrijarha Vartolomeja da će iz naziva crkve biti izbrisan pridev "makedonska".

foto: Sloboden Pečat

Dodatnu konfuziju u ovu priču unela je i izjava grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je opozicionom lideru Kirjakosu Micotakisu poručio da je Makedonska pravoslavna crkva poslala pismo Vaseljenskoj patrijašiji u kojoj ih obaveštava da se "odriče prideva 'makedonska'". Mediji prenose da je Cipras to povezao sa procesom promena ustavnog imena Makedonije.

Makedonska pravoslavna crkva nije priznata, a SPC je smatra raskolničkom i sa njom je prekinula sve odnose još krajem maja 2005. Od tada nekanonska MPC pokušava da nađe svoju "majku crkvu", ali joj to ne polazi za rukom.

SPC u Makedoniji jedino priznaje Ohridsku arhiepiskopiju.

Zvanično Skoplje negira da je Zaev tražio da reč "makedonska" bude izbrisana iz naziva tamošnje pravoslavne crkve, a u odgovoru Vaseljenske patrijarši na zahtev da se pomogne u rešavanju njenog statusa, kako se navodi, stoji da će ponovo biti preduzete sve mogućnosti za povratak MPC u kanonski okvir pod nazivom Ohridska arhiepiskopija.

Ovim povodom oglasio se i portparol Sinoda nekanonske MPC-OA, vladika Timotej, koji tvrdi da je sve u vezi sa imenom crkve čista spekulacija medija.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track